Грешката е моя

2
Добави коментар

Само който не работи, той не греши!

Не преживявайте дълго и болезнено свой фал. Анализирайте го и го използвайте като полезен опит, от който учите и растете, съветват от Harvard Business Review.

Ето няколко полезни принципа на действие, които ще ви помогнат да извлечете полза от грешките: 

Първо и най-важно – бъдете откровени и сами признайте вината си. Грешките се различават по степен и вид, а някои се прощават трудно. Грешките, които включват и загуба на доверие, могат да имат трайни последици. Затова честната позиция е от решаващо значение. 

Не се опитвайте да прехвърляте вината на други. Дори и да става въпрос за групова грешка, посочете ролята си в нея. В случаите, когато е наранен някой, се извинете, но без да прекалявате и да преминавате в многословни излияния, които изглеждат сякаш се оправдавате. 

От ключово значение е да се ориентирате към действие и да се съсредоточите върху бъдещето. Как ще поправите погрешната си стъпка? Какво различно ще направите в бъдеще?

Виж още: Подмазвач – Не! Ласкател – Да!

Ако грешката е в резултат на лошо решение, обяснете на шефа си и другите заинтересовани страни, как ще избегнете същата или подобна грешка в бъдеще. Трябва да реагирате бързо, преди хората да подложат под съмнение вашата компетентност. 

Ако покажете, че сте се променили в резултат на грешката си, ще убедите вашите началници, и колеги, че може да ви се вярва за важни задачи или решения.

Посъветвайте се с настоящи и бивши колеги и хора извън организацията за вашето провинение. Чуйте тяхното мнение и съвети какво можете да направите, за да възстановите репутацията си.

Не се поддавайте на клишетата в мисленето, че грешките са признак на слабост или глупост. Напротив, преодоляването им демонстрира устойчивост и постоянство.

Виж още: Бърза кариера