Едни от най-ефикасните и лесни рецепти с мед – Edna.bg

0
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Снимка:
Thinkstock

Лечебните свойства на пчелния мед и продуктите, производни от него, са известни и прилагани отдавна в традиционната медицина по целия свят.

От Zdrave.bg предлагат няколко начина за употребата на мед за облекчаване или дори лечение на различни здравни оплаквания.

При безсъние
Една супена лъжица мед се консумира 30-40 минути преди лягане.

При проблеми със стомаха и червата
При язвени болки и гастрит с повишена киселинност медът трябва да се приема на гладен стомах (два часа и половина преди хранене или три часа след него), като се разтворят 30-35 г в чаша топла, преварена вода.

За да се избегнат киселините, медът може да се приема с мляко. На тези, които имат понижена киселинност, се препоръчва да приемат мед 5-10 минути преди хранене.

При сърдечно-съдови заболявания
При исхемична болест на сърцето, миокардит, нарушение на сърдечния ритъм, хипертония най-удачно е да се консумира горски мед, а също и мед с глог, мента или лавандула.

Дневната доза е от 50 до 90 г, разпределена на 3 до 5 приема за деня.

Необходимо е да се приема по този начин в течение на 1-2 месеца, като най-добре е другите сладки храни да бъдат изключени от хранителния режим.

Преимуществото на пчелните продукти пред лекарствените се състои в това, че медът е способен да нормализира кръвното налягане – повишава ниското и понижава високото.

Маски и масажи с мед
При масажите и маските се получава двоен ефект – медът изтегля токсините от организма, а витамините, микроелементите и другите полезни вещества, които той съдържа, попадат в него. Затова резултатът от такива козметични процедури е здрава и еластична кожа. Освен това, медът се прилага ефективно за корекции на фигурата и за лечение на целулит, но тези процедури най-добре да бъдат правени при специалист.

В домашни условия може да се приготви лесно маска за лице: на предварително почистената кожа на лицето се нанася мед, държи се 20 минути и се измива с топла вода.

Внимание! Когато нанасяте маската, оставете чиста областта около очите. А на устните може да нанесете мед и лекичко да ги потупвате с пръсти.
Медената маска може да се прави веднъж седмично, като най-добре да се използва мед от цвета.

Махмурлук
Една супена лъжица мед ще облекчи състоянието. А неотдавна специалисти от международния медицински център „Апи“ са разработили „медена“ програма за лечение на алкохолизъм.

Специалистите са доказали научно, че в големи количества медът може да преустанови зависимостта от употреба на алкохол.

При простуда
При кашлица и настинка е необходимо медът да се държи няколко минути в устата и после да се преглътне.

Също така може да се намажат с мед гърба и гърдите и болният да се завие добре, за да се изпоти.

За стройна фигура
Медът потиска апетита. Ако ви мъчи чувство на глад, изяжте една чаена лъжичка мед – така ще уталожите глада и ще дадете на организма голямо количество витамини и други полезни вещества.