Как да се отървем от пъпките – Edna.bg

0
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Снимка:
Thinkstock

Малко са щастливците, които са преминали през буйните тийнейджърски години без пъпки по лицето си. А други продължават да ги влачат и след тази възраст.

Ако детето ви страда от акне, не го мъчете с подръчни средства, отидете непременно при опитен дерматолог. Лечението е дълго и комплексно, като се започне с подходяща хигиена, мазила и лосиони, понякога и антибиотик, и се мине през различни процедури, включително и от компетентен козметик, препоръчан ви от дерматолога.

Тук става въпрос за допълнителните мерки, които трябва да вземем сами, за да се отървем от досадните пъпки.

1. Поддържайте добра хигиена на лицето си.
Независимо от причината за пъпките, ако кожата е мръсна, положението се влошава още повече. Редовното миене на лицето сутрин и вечер с подходящ измиващ гел почиства порите в дълбочина и поддържа кожата хидратирана. Избягвайте цветните и ароматизирани средства за измиване, наличието на химикали още повече дразни кожата.

2. Не пипайте лицето си!
Чрез ръцете кожата се заразява с бактерии и възпалението става още по-силно. Най-сигурният начин да се влоши акнето и да останат белези е стискането на пъпките. Така инфекцията навлиза в дълбочина и пъпките стават още по-големи.

3. Внимавайте с храната!
Дълго време се смяташе, че пъпките са само в резултат на хормонален дисбаланс и храненето няма отношение към проблема. Сега се установи, че не е точно така. Високото съдържание на мазнини в храната и особено в пържената, прави кожата по-мазна и пъпките се увеличават. Затова избягвайте и колбасите и мазни сирена.

Холандски учени установиха, че шоколадът също е голям враг на красивата кожа у предразположените към пъпки. Съставките в сладкото изкушение променят активността на имунните клетки, така че възпалителните реакции в кожата се ускоряват и едновременно с това защитата срещу бактерии намалява.

Знае се, че една от основните причини за възникване на акне е инфeкция причинена от бактериите Propionibacterium acnes, а допълнителното наличие на Staphilococcus aureus влошава симптомите.

4. Пийте повече вода!
Редовното поемане на големи количества вода засилва обмяната на веществата и изхвърлянето на токсините, помага за поддържане на нормална телесна температура. Обезводняването, макар и да не се усеща, когато е леко, води до образуване на пъпки от „загряването“ на организма.

5. Спете достатъчно и избягвайте стреса.

Липсата на сън води до матаболитни нарушения и хормонален дисбаланс, пряко свързан с образуването на пъпки. А при стрес организмът изпраща лъжливи сигнали към черния дроб, което ускорява дейността му. Така се отделят повече токсични продукти, което предизвиква и появата на нови пъпки. Затова е важно учениците да не прекаляват с компютрите и купоните до малките часове.

6. Не прекалявайте със слънчевия загар.
Действието му е измамно, по-тъмният цвят на лицето скрива дефектите му и изглежда добре. Всъщност, ултравиолетовите лъчи увреждат епителните клетки, порите се запушват и пъпките се увеличават.

А тези, които не обичат лекарствата и ходенето по лекари, могат да опитат с хомеопатия:

При пъпчиво лице, което изглежда „мръсно“, с по-скоро суха, груба кожа се използва Sulfur D12 глобули.
При суха, грапава кожа и многобройни гнойни пъпчици Sulfur jodatum D12 глобули.
При много пъпки и много мазна кожа Selenium D12 глобули.
Обичайната доза на всички е 3х5 глобули.