slava.bg – Новини – Откриха червеи на Антрактика

7
Добави коментар

Учени, които изследват ледените води на Антарктика, са заснели и уловили мистериозни морски животни – гигантски морски паяци, големи червеи и медуза с 6-метрови пипала, съобщиха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Австралийски експерти, които участват в международна програма за преброяване на видовете в Антарктика, са открили екземпляри на дълбочина 2000 м под морската повърхност и уверяват, че много от тях досега не са били виждани.

Някои от животните в морските дълбини са с необичайно големи размери – феномен, наречен гигантизъм, който учените все още не са опознали напълно. Гигантизмът е често срещан във водите на Антарктика, заяви австралийският учен и ръководител на експедицията Мартин Ридъл.

„Попаднахме на големи червеи, гигантски ракообразни, морски паяци с размерите на подноси за банкети. Много животни живеят в тъмното и имат големи очи. Срещат се и странно изглеждащи риби. Някои от направените видео снимки наистина са впечатляващи – на определени места всеки сантиметър на морското дъно е покрит с форми на живот“, допълни Ридъл.