В Русия строят въртящи се небостъргачи

13
Добави коментар
bokoto
bokoto

Въртяща се кула на Давид Фишър. Снимка: The Wall Street Journal

В Москва и Санкт Петербург ще се появят въртящи се небостъргачи, пише вестник „Время новостей”. Проектът за такива сгради руската компания Mirax Group е купила от италианския архитект Давид Фишър.

Всеки от над 60-те етажа на небостъргача ще се върти независимо от останалите. Общата площ на зданието ще бъде около 110 000 кв.м.

Вестник „Комерсант” посочва, че на долните етажи ще има офиси и магазини, а на горните ще бъдат апартаментите, цената на квадратен метър в които може да достигне 14 000 долара.

Стойността на проекта ще бъде около 400 милиона долара, по около 4 000 долара на кв.м. Очаква се строителството да започне още през 2008 г. и да приключи през първата половина на 2011 г.

Давид Фишер, който ръководи бюрото Dynamic Architecture, вече строи такъв небостъргач, наречен Green Environmental Tower, в Дубай.

За този проект медиите съобщиха в началото на април. Тогава групата на Фишър приключваше работа, но не беше решила до края как да реализира системата за водоснабдяване и канализация във въртящата се сграда.

По публикацията работи: Видка Атанасова