Кои са основните причини за женски косопад?

2
Добави коментар
skandalno
skandalno

Кои са основните причини за женски косопад?

Прическата играе основна роля в живота на всяка жена, а много красавици дължат славата си именно на своята коса. Състоянието на косопад при нежния пол се приема доста по – тежко отколкото при мъжете и води до цяла поредица от психологически смущения. Хубавото е, че в по – голямата част от случаите симптомите могат да бъдат отстранени, стига да се установи правилно кои са причините.

Основни причини за косопад при жените

Хормонален дисбаланс

Промяна в нивата на хормоните може да се регистрира по време на бременност и след раждане, както и при настъпване на менопаузата. Разликата в нивата предизвикват дифузно изтъняване на косата при около 50 % от жените, в повечето случаи се лекува.

Андрогенна алопеция

Проблемите могат да бъдат унаследени и от майката, и от бащата. Лекува се изключително трудно, но все пак има методики за ограничаване на признаците. В такъв случай задължително потърсете лекарска помощ.

Стрес

Симптоми на косопад при жените се наблюдават след преживян физически или психически стрес. Случва се няколко месеца след настъпване на събитието. Причинители могат да са драматични промени, изживяна мъка или прекомерна радост, хирургическа интервенция и др. Категорично оплешивяването при това положение е временно и косата започва да се възстановява сама след няколко месеца.

Проблеми с имунната система

Медицината нарича тази болест алопеция ареата. Отличава се от останалите видове косопад при жените с характерни плешиви петна. До момента не е ясна точната причина за появата, но учените предполагат, че се касае за срив на имунната система.

Заболявания и лекарства

Рак, диабет, лупус, болести на щитовидната жлеза, почти винаги са придружени от оплешивяване. При химиотерапия например може да се стигне до алопеция тоталис, при която напълно опада окосмението по главата и тялото.

Небалансирано хранене

Вредните храни, липсата на протеин и витамини, могат да доведат до временен косопад. Лекува се с промяна в хранителния режим, прием на повече свежи и богати на белтъчини продукти.

Злоупотреба с козметични продукти и препарати

Твърде честото третиране на косата с различни химически продукти е сред основните причини за оплешивяване при нежния пол. Характерните признаци са лесно начупване и изтъняване на косъма, сърбеж, дразнене на кожата и други подобни. Ако забележите подобно развитие, незабавно прекратете употребата на подобни изделия.

11. октомври 2013 20:40:10 от Косопад

Категории: Любопитно за косопада |
Напишете Коментар