Чували ли сте за Tatra-та на Сталин?

1
Добави коментар
client
client

 

Днес, много малко хора си спомнят, че 1949 година е била особено важна за бившия СССР. Именно тогава „братушките“ отбелязват 70-тата годишнина на другаря Сталин, а страните от бившия социалистически блок се надпреварват да поднасят на Вожда достойни подаръци. Чехословакия не прави изключение. Чехите решават да подарят на Сталин автомобил и след обстоен анализ на продукцията на марките Skoda, Aero и Tatra се спират на луксозното изпълнение Tatra 600 Tatraplan – един модел, появил се на бял свят година по-рано.

Естествено властимащите хора в Чехословакия не се спират на базов модел, а залагат на един шедьовър на дизайнера Йозеф Содомка, който по онова време е известен с разработката на кабриолети. Така се стига до логичния избор на открит вариант. Проблемът е в цялостния дизайн на модела 600, който се характеризира с плавни линии особено в задната част. За лимузината това не е проблем, но за откритата версия се оказва сериозно затруднение.

За задната част на луксозното кабрио е назначен да отговаря конструктора Йозеф Ржиха, който решава да се откаже от високия капак със странични въздухозаборници. Нововъведението представлява плосък капак, който идеално пасва на версията кабриолет. Другите изменения са свързани с изменени задни калници и интегрирането на жълти фарове против мъгла в радиаторната решетка. Когато всичко е готово, колата е боядисана в специалния многослоен емайлиран цвят „слонова кост“.

Решението за това какъв да бъде интериора също търпи доста изменения, докато в крайна сметка се стига до избора на червена кожа. Арматурното табло и волана остават бели. Промени са направени и по основните възли и агрегати. Цялото дъно на автомобила е удължено и подсилено, което води и сериозна промяна в окачването. Техническите характеристики на автомобила можете да видите във видеото най-долу.

Премиерата на екземпляра, предназначен за подарък на Сталин е през лятото на 1949 година в Прага. На 7 октомври същата година в чехословашката столица е направено тържествено предаване на Tatra-та на представители от СССР. На 22 декември 1949 година, в Москва, лично президента на Чехословакия Антонин Запотоцкий връчва кабриолета Tatraplan и още куп други подаръци на юбилейния комитет, отговорен за великото събитие. За съжаление не е известно дали Сталин се е возил дори и един път на уникалната открита кола.

Няколко месеца след тържествата, автомобила се озовава в Политехническия музей, където стои като експонат до 1955 година. През 1979-а, 30 години след като Tatraplan пристига в Москва, автомобилът отново е изнесен през граница. Заслугата е на тогавашния представител на Tatra в Москва, който връща колата обратно в Чехословакия. От тогава Tatraplan участва с голям успех в различни изложения и става притежание на музея на марката. Уникалната открита Tatra 600 е произведена в един-единствен екземпляр и днес представлява особен интерес, не само в автомобилен аспект, но и от гледна точка на политико дипломатичните отношения в бившия соц. лагер.