Изследване: България диша най-мръсния въздух в Европа

1
Добави коментар
tedy79
tedy79

Въздухът в България е с най-високата концентрация на двете основни разновидности на частици – малки въздушни капчици или частици газ, които идват от комините, ауспусите на колите или от други източници. Те могат да доведат до здравословни проблеми – от астма до рак. България също така има най-високата концентрация на въглероден оксид и серен диоксид във въздуха. Това информира американското издание „Ню сайънс“, позовавайки се на научни изследвания.“Ако посещавате България, задръжте дъха си. Въздухът в малката черноморска страна е най-наситен с главните замърсяващи частици в сравнение с която да е друга страна в Европа“, съобщава на свой ред вестник „Ню Йорк Таймс“.

Според ЕАОС, най-големият замърсител в Европа се явяват малки частици, известни като PM2.5., опасно високи са и концентрациите на тропосферен озон. Нивата на PM2.5 са най-високи в източноевропейските държави, като България и Полша. А на тропосферен озон в Италия.

Европа направи много срещу замърсяването на въздуха през последните десетилетия и нивата на съдържание във въздуха на много замърсяващи вещества паднаха, сочат данни на Европейската агенция по околната среда (ЕАОС). Но все още предстои много работа по борбата със замърсяването на въдуха. /БЛИЦ