Безсъние

122
Добави коментар
billiemar
billiemar

Принудителното държане на хората будни е любима техника при разпити от римляните до нацистите.В миналото това е един от най-древните методи за мъчение.

Древните римляни наричали мъчението tormentum vigiliae – буквално „будно изтезание”  Предполага се, че това е и метод на древните гърци. Инквизиторите от Средновековието също го използвали, за да измъкват признания от предполагаеми вещици и го наричали „събуждане на вещицата”. Като се имат предвид ефектите на липсата на сън, не е учудващо, че хората накрая признавали всякакви земни грехове.

Новите технологии малко по малко помагат на развитието и на мъченията. С откриването на електричеството tormentum vigiliae става още по-лесно за прилагане – чрез 24-часово ярко осветление и силен шум жертвата се държи будна много по-лесно. Освен нацистите и японците през Втората световна война, този метод е използван и от цивилизовани държави дори и сега. Диктатурата на Пиночет, израелците и палестинците, британците, американците в Гуантанамо – това са само някои от любителите на това изтезание.

 

 

 
Какво се случва с организма при липса на сън?

Първата нощ

Повечето хора могат да издържат без проблем една нощ без да спят, макар и преживяването да не е особено приятно.

Втората нощ

Тя е по-трудна, желанието за сън е много по-силно, особено между 3 и 5 сутринта, когато температурата на тялото е най-ниска. (В този период, ако лишеният от сън човек кара автомобил, има най-голяма опасност да заспи на волана.)

Третата нощ…

Действията, които изискват съсредоточаване и преценка, са силно затруднени. Това важи особено силно за задачи, който са еднообразни и скучни. Отново най-тежки са ранните сутрешни часове.

Четвъртата нощ

През нея започват периоди на микросън от по няколко секунди. режим, в който мозъкът преминава, когато му липсва истински сън, – Това е всъщност спиране на всякаква дейност и взиране в пространството, при което човекът не реагира. След тези няколко секунди човек се връща към будното състояние. Появява се объркване, раздразнение, погрешни възприятия и така нареченият „феномен на шапката” – човекът вярва, че има шапка на главата си, която му стяга.

Петата нощ

Освен всичко останало, започват заблуди и самоизмами, макар че интелектуалните способности и уменията за решаване на проблеми са до голяма степен запазени.

Шестата нощ

Загубва се усещането за идентичност в някаква степен, появява се деперсонализация.

Интересно е, че физическите ефекти от липсата на сън са много малки, психологическите са много повече. Въпреки че рефлексите са забавени, сърдечната дейност, дишането, кръвното налягане и температурата на тялото се променят много малко. Основните физически реакции са тремори на ръцете, падащи клепачи, проблеми с фокусирането и увеличена чувствителност на болка.

Друг интересен момент е, че при дълга липса на сън тялото има нужда от много по-кратко спане от пропуснатото, за да се възстанови. След три безсънни нощи например на човек му трябва една по-дълга, за да се възстанови напълно.

Може ли да се умре от липса на сън…

Въпреки че не се умира при наблюдаваните научни експерименти, когато този метод е използван за мъчения, има смъртност. Също така, при експерименти с плъхове, държани будни три седмици, резултатът е смърт.

Един от първите световни рекорди по време, прекарано без сън, е на Ранди Гарднър. През 1964 г., тогава на 17 години, той прекарва 264 часа (11 дни) буден, без да си помага с някакви стимуланти. По време на експеримента Ранди страдал от видения и халюцинации, особено към края, мислейки един пътен знак за човек. Имал параноя, липса на концентрация, проблеми с паметта. След Ранди има и други опити, които продължават по-дълго, но Гинес не ги признава, защото такива експерименти могат да се окажат вредни за здравето.

Защо спим?

Учените не са съвсем единодушни по въпроса, но най-логичният и широко разпространен отговор е: за да се възстановим и физически, и психически от свършеното през деня. Състезателите по маратон например спят значително по-дълго няколко дни след бягането. От друга страна, някои неща се случват в тялото ни само по време на сън – например отделянето на растежния хормон. Затова малките деца спят повече.

Едно е сигурно – ако не ни се налага, не е добре да си правим експерименти с липсата на сън. Според някои проучвания в САЩ именно тя е една от причините за широко разпространения там проблем с наднорменото тегло.

вратовръзка.бг

 

ВРАТИ от ВРАТИ.net – Интериорни, Гаражни, Метални, Дворни

 

 

ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-НОВИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

ПО-СТАРИ ПОДОБНИ ПУБЛИКАЦИИ:

Безсъние – 5.0 out of
5
based on
2 votes