Компютрите „Правец“ се завръщат по Нова година

4
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Така изглежда новият „Правец“.

© pravetz.bg

Инфографика

Увеличаване

Смаляванеа>

Инфографика

Увеличаване

Смаляванеа>

Инфографика

Увеличаване

Смаляванеа>

Машините ще работят със собствена операционна система „Правец ОС“. „След 30 години една легенда се завръща…“ Това гласи реклама на сайта www.pravetz.bg,  според който скоро на пазара ще се появи преносимият компютър „Правец 64М“. Според информацията на интернет страницата устройството ще работи със собствена операционна система „Правец ОС“, ще разполага с безплатен офис пакет, процесор на Intel и ще може да работи с редица други платформи като Android, Windows, Solaris и Chrome OS. Първоначално нямаше информация нито за възможността за предварителна поръчка, цена, дори нямаше и контакти. Впоследствие беше добавен имейл за връзка. Новината бързо се разпространи в българското виртуално пространство и доведе до логичните въпроси дали това е истина или просто някой се опитва да привлече внимание с шега на гърба на добрите стари машини „Правец 8“ и „Правец 16“.   От Тайван с любов  В крайна сметка новината се оказа вярна и легендарните за България компютри с марката „Правец“ ще се завърнат на пазара по Нова година. Зад сайта pravetz.bg стои фирмата за почистване на преносими компютри „Лаптопклийн“. Управителят на компанията Бойко Вучев потвърди пред „Капитал Daily“, че планира да пусне обявения в интернет лаптоп след Нова година.

„Вече разполагаме с готови прототипи и осъществихме първите тестове“, коментира Вучев. Той не пожела да се ангажира с точна цена или дата, от която устройството ще бъде пуснато на пазара, защото все още проектът е в тестова фаза. Вучев допълни, че дори пускането на сайта е направено с цел той да се изпробва и не е очаквал това да донесе толкова голям отзвук.  

За разлика от моделите от 80-те години на миналия век, новите машини няма да се произвеждат напълно в страната. Новите лаптопи „Правец 64М“ са поръчани като хардуерен дизайн от тайвански производител и ще се сглобяват в България. Вучев не даде подробности и за операционната система „Правец ОС“, само потвърди, че тя е базирана на платформа с отворен код.     Заявените параметри   По данните на сайта, новият лаптоп ще ползва процесори Intel от моделите i3, i5 или i7. Ще разполага с до 16GB RAM и до 2TB памет. Удобна е възможността да се инсталира SIM карта, от която да се ползва мобилен интернет, а устройството ще разполага и с HDMI изход за включване към телевизор. „Използваме Intel процесори, защото в момента страната ни няма капацитет да произвежда собствени чипове“, коментира Вучев. Според него всички заявени на сайта операционни системи са съвместими с машините и са тествани. Вучев потвърди, че разполага с правата над марката „Правец“, които са свободни от 1991 г. и просто са ги подновили.

Разработката на компютрите „Правец“ започва през 70-те години на миналия век, а производството им е родният едноименен роден град на Тодор Живков. Доста от периферните устройства се произвеждат в страната. С падането на комунизма производството на „Правец“ спира.