Днес+ :: Невероятната история на човешката риба

1
Добави коментар
Karadjov
Karadjov

Невероятната история на човешката риба

16.10.2013 09.59

Едно от най-интересните същества, с които ще се срещнете в словенската пещера Постойна, е това, което наричат „човешка риба“ – протеят.

Протеят (Proteus anguinus) е сляп вид, който живее само на тъмно и влажно – в дълбоките подземни пещери на Динарския карст, в Югоизточна Европа. Необичайният му вид е резултат от продължителната адаптация към мястото, на което живее. Протеите обитават дълбоки подземни езера и водни басейни, където прекарват своя живот в почти пълен мрак. Като резултат от това, кожата им е лишена от пигмент и затова наподобява човешка плът. Местното наименование на съществото е „човешка риба”.

Змиеподобният протей е споменат от Чарлз Дарвин в труда му „Произходът на видовете”, като пример за опростяване на устройството при недостатъчно използване на някои органи. Очите на протея са силно недоразвити в следствие на адаптация към тъмната среда. Ларвите от този вид се развиват с нормални очи през първите четири месеца от живота си, преди органите да започнат да регресират. До достигането на зряла възраст, зрителната им система е почти напълно закърняла.

Протеите запазват много други младежки белези до зрялост, които са често срещани сред амфибиите – най-забележимо е наличието на чифт добре развити хриле.

Друга особеност на този вид, е че може да складира в тялото си хранителни вещества, и при липса да оцелее до 10 години без храна.

Странният външен вид на тези същества ги е превърнал в обект на човешкия интерес от векове. Въпреки че дълбоководното им местообитание е общо взето недостъпно, понякога придошлите води извеждат протеи до повърхноста. Средновековни легенди ги оприличават на бебета дракони, тъй като змиевидните им тела и хрилете им съвпадат с описанието на митологичните влечуги, а меката им бледолилава кожа наподобява тази на новородено. /peika.bg

Днес+