Помни войната – книгата на полк. Борис Дрангов

3
Добави коментар
petkodimoff
petkodimoff

„Помни войната. Съвети за строеви офицери“

Това е пълното име на книгата на полковник Борис Дрангов, библията на съвременния български офицер. Някои специалисти я определят като българския вариант на Сун Дзъ или Клаузевиц!

Книгата на полк. Дрангов трябва задължително да се прочете не само от военните, а от абсолютно всеки българин, още повече днес когато няма казарма. Не случайно заглавието е призив „Помни войната“, защото от създаването на цивилизацията до ден днешен не е имало и една година без война някъде по света. Накрая побеждават тези, които са подготвени от преди това за нея.

Съветите в книгата са напълно актуални, защото няма нищо ново под слънцето, както в днешна България, така и в миналото пак е имало реформа в Българската армия. Пак е имало връзкари и страхливци, а кадърни хора са били мачкани. Българите са били същите хора, каквито сме и сега. Въпреки всички недостатъци които имаме като народ, сме побеждавали във всички битки!

Поради тази причина книгата „Помни войната“ се чете на един дъх и е изпълнена с полезни съвети от един военен практик, който е останал такъв до смъртта си, загивайки в бой на завоя на река Черна. Полковник Дрангов е основателя на българската военна психология и педагогика и идол на голяма част от българските офицери. В книгата ни е оставил едно голямо богатство от народни поговорки, които и днес са идеални за писане на речи.

Идеята за тази безплатна книга се роди след една обиколка на всички възможни книжарници в търсене на подходяща за подарък българска военна книга. Никъде нямаше нито една подобна книга и никой не беше чувал за полк. Борис Дрангов. Всички предлагаха разни американски тюлени или руски книги за Втората световна война. Дори в една продавача каза “Че ние нямаме армия, пък ти военна книга искаш!?” При това човека го каза искрено, той наистина не знаеше, че има Българска военна литература.

Поради тази причина по апокрифно фотокопие на книгата е направен абсолютен препис, едно към едно, но на съвременен български език, без старите букви ят, ер малък, ер голям и т.н.

Насладете му се и го изтеглите от тук. Приятно четене.

P.S. Получете бонус книга, най-новия ъпдейт на „Копирайтинг за Уеб“, която може да получите безплатно,  като се запишете за нашия имейл бюлетин от формата в дясно или под статията.