Увита пъпна връв – опасно ли е?

1
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

 

Опасно ли е, ако пъпната връв на бебето е увита? Може ли да се избегне подобна ситуация и има ли значение увитата пъпна връв за хода на раждането?

Какво представлява пъпната връв?

В средата на 14 г.с. окончателно се формират плацентата и структурата на пъпната връв, натоварени със задачата да извършват обмен на хранителни вещества между майката и бебето. След раждането с прерязването на пъпната връв се прекъсва т.нар. фетално кръвообращение. Плацентата, която до момента е била основна структура, имаща отношение към развитието на плода, се оказва излишна. Бебето започва да живее самостоятелно – диша и се храни само.

Пъпната връв най-често е с дължина от 40 до 100 см (средно 60 см) и с дебелина – 2 см. В нея преминават три кръвоносни съда – една пъпна вена и две артерии. През дебелата пъпна вена преминава кръв, богата на кислород и хранителни вещества, от плацентата към плода, а чрез изходящите артерии от плода към плацентата се връщат отпадните продукти.

По принцип пъпната връв, заедно с кръвоносните съдове е усукана около оста си, което й придава по-голяма устойчивост спрямо натиск и опъване. Това е напълно нормално анатомично състояние.

Обикновено пъпната връв е малко по-дълга при момчетата, отколкото при момичетата. Това се обяснява с по-голямата двигателна активност на представителите на мъжкия пол.

Опасно ли е, ако пъпната връв на бебето е увита?

В някои случаи, особено при по-дълга пъпна връв, може част от нея да се увие около различни части на плода – шия (най-често), ръце, крачета, тяло или няколко части.

Увиването на пъпната връв може да бъде веднъж или многократно, стегнато или свободно и т.н.

Най-често завиването е веднъж и като правило не представлява опасност.

Причини за увиване на пъпната връв

Нашите баби и прабаби са вярвали, че ако през бременността шиеш или плетеш, ще увиеш пъпната връв около бебето. Може би това поверие идва най-вече оттам, че тогава основните дейности на жените са били именно шиене, плетене, бродиране. Също така се е смятало, че вдигането на ръцете високо нагоре може да доведе до нежеланата ситуация. Днес е ясно, че подобни страхове нямат смислени основания.

Няма сигурни доказателства за причините, водещи до завиването на пъпната връв около различните части от тялото на плода. През бременността увитата пъпна връв най-често не оказва влияние върху развитието на бебето. Би било добре да се знае, че малкото човече може както само да се „увие“ с пъпната връв, така и само да се „развие“. Затова не бързайте да се плашите, ако ви кажат, че пъпната връв е увита. Най-важният аспект в случая е доброто здравословно състояние на плода.

Как се установява увитата пъпна връв?

Завитата пъпна връв се установява от акушер-гинеколога, водещ женската консултация, при рутинен преглед с ултразвук, особено ако ултразвукът е снабден с цветен доплер.

Не забравяй, че самото завиване на пъпната връв около шията на детето не е толкова опасно. Тогава просто е нужно по-често проследяване на състоянието на бременната. Проблемите идват при затягане на пъпната връв при спускане на главата в малкия таз към края на бременността или в хода на раждането.

Косвени признаци за завита пъпна връв могат да бъдат по-бурните двигателни движения на бебето или отслабването им. Може да се направи т.нар. запис на детските сърдечни тонове на бебето към 36-38 г.с. Проследява се сърдечната честота и като цяло реактивността на плода.„

Влияе ли увитата пъпна връв на хода на раждането?

В случай че бъде потвърдено – завита пъпна връв към момента на раждането, акушер-гинекологът избира най-безопасния начин на действие. В началото поведението е изчаквателно – следят се тоновете на бебето и в случай че се налага, се преминава към т.нар. спешно цезарово сечение по индикации от страна на плода.

Консултанта: д-р Надежда Апостолова,акушер-гинеколог