kristaltoys: Hasbro засенчи куклите Барби

1
Добави коментар

Hasbro засенчи куклите Барби

Колекцията Littlest Pet Shop вдигна продажбите с над $540 млн. за пет години
Компанията Hasbro е отдавна позната с момчешките си играчки – чудовищата Transformers, светещите мечове от „Звездни войни“, оригиналната фигурка на екшън героя G. I. Joe. Но когато пусна играчки за момичета, те станаха толкова популярни, колкото и куклите Барби. Колекцията Littlest Pet Shop предлага котенца, кученца, хамстери и костенурки, високи 2.5 см.
Успехът на Littlest Pet Shop спомогна продажбите на момичешки играчки да се вдигнат от $60 млн. до над $600 млн. за пет години. Кое е интересното? Че това е стар бранд, отново пуснат на пазара, че колекцията се предлага от 1992, но заради скромния й успех след четири години е спряна от продажба.
Вторият й живот е тест за главния изпълнителен директор Алфред Веречия. Той иска да създаде по-издръжливи брандове, за които да се предлагат и допълнителни аксесоари, в този случай – завивки, раници, електроника. Или както се изразява Шерън Джон, завеждащ отдела за момичешки играчки: „Вече няма чудеса за един ден.“
От повторното пускане на колекцията през 2005 Hasbro продава над 60 млн. фигурки. Цената на всяка е около $4. Джералд Сторч, шеф на веригата магазини Toys ‘R’ Us също е доволен, но знае от опит, че малко играчки имат дълъг живот: „Трудно е да се каже кои брандове ще се продават с десетилетия и кои ще вървят само пет години.“
Възраждането на момичешките играчки датира от времето, когато Hasbro пусна „Моето малко пони“, превърнало се в хит през 80-те. Докато основният конкурент Mattel и новакът MGA Entertainment се борят за надмощие с техните кукли Барби и Брац, през 2003 Hasbro отново предлага пластмасовите си понита (с дълга грива за вчесване). „Всички се оплакваха, че куклите скоро омръзват, а момичетата бързо растат – твърди Шерил Джон. – Но ние предложихме различен продукт.“
Маркетинговата кампания набляга на носталгията по играчката. Една реклама в сп. Parenting обещава на майките, че могат „да споделят чудесните си спомени“ за понито с дъщерите си. Hasbro дори запазва оригиналната песничка („Малкото ми пони, малкото ми пони/ще има ли какво да видиш?/Къде ще се скиташ – тук или там?“) След това Веречия иска и поредица нови играчки за момичета, насочена към определена възрастова група.
Докато понито се цели в момиченцата от 2- до 5-годишна възраст, Littlest Pet Shop трябва да ухажва 6- до 8-годишните.
При създаването на колекцията екипът смесва модерното с традиционното. Животните получават големи учудени очи, типични за японските анимационни филми и играчки. Дизайнерите бягат от розовия цвят за сметка на пурпурното и зеленото. Но запазват размера на фигурките, знаейки, че момиченцата обичат да колекционират и носят миниатюрни неща.
След това Шерил Джон няколко пъти прилага натрупания опит с екшън фигурките за момчета. Компанията създава над 300 версии на животни, променяйки ги на всеки няколко месеца, за да задържи интереса на децата. А за коледните празници се появиха малки говорещи кукли, електронни дневници и телевизионните игри.
На мода сега е дигиталната стратегия, която няма да изненада онези, които познават Webkinz. Hasbro и още няколко търговски вериги вече предлагат на сайтовете си т.нар. виртуални интерактивни домашни любимци. По-големите – куклите от по $15, са със секретен код, отключващ онлайн свят, в който децата могат да си създават виртуални домашни любимци и да играят игри. Hasbro се надява, че новото начинание ще привлече и момичета над 8 години.

Copyright 2008 The McGraw-Hill Companies, Inc. All rights reserved.
От Кристофър Палмъри, BusinessWeek, Връзка към статията: тук