Топ 18 вредни и забранени храни за кучето (1 част)

1
Добави коментар
PetVet.bg
PetVet.bg

13.10.2013

Онези големи кафеви очи могат да разтопят почти всеки собственик – колкото и да сме строги, понякога кучето ни успява да си изпроси от масата дори това, което се намира в собствената ни чиния. Може би сте чували, че това не е съвсем полезно за кучето. Но тук не става въпрос само за правилното обучение или пък за нездравословното наддаване на тегло. Въпросът е доста по-сериозен – някои храни са не просто вредни, но и забранени за нашите четириноги любимци, защото могат да имат неприятен ефект върху организма им или са наистина отровни за кучета.

 

1.      Авокадо – този екзотичен плод за нашата страна намира място на трапезата ни, овкусявайки ястията ни или просто разнообразявайки плодното ни меню. Макар и полезно за нас, авокадото е вредно за кучета в големи количества. Токсичният персин, съдържащ се в почти всички части на растението, е причината специалистите да препоръчват на собствениците на кучета да избягват да отглеждат плода у дома.

 

2.      Алкохол – в духа на празника понякога ни хрумва идеята да развеселим по необичаен начин и своя любимец, предлагайки му да опита от нашата бира, вино или спиртно питие. Колкото и забавно да ни се вижда как кучето залита в опити да поеме контрол над тялото си, трябва да знаем, че алкохолът е също толкова вреден за животното, колко е и за нас. Разликата обаче е, че съвсем малко количество алкохол или дори сладкиши и ястия, които го съдържат, могат да са толкова токсични за кучето, че да причинят тежки увреждания и дори смърт. Ако сте решили да се веселите, избягвайте да споделяте чашата си с любимеца си – понякога от играчка става плачка.

 

3.      Лук и чесън – ако приготвяте храна специално за кучето си или му предлагате ястията от масата си, бъдете сигурни, че в тях няма и помен от лук и чесън. Въпреки че някои собственици смятат изхранването на чесън за добър естествен метод за предпазване от бълхи и кърлежи, лукът и чесънът не бива да присъстват в менюто на кучето под каквато и да е форма – прясна, изсушена или сготвена. Опасността идва от разрушителното им действие върху червените кръвни клетки на животното.

 

(2 част – прочети тук)

 

д-р Ралица Грънчарова

 

 

Още за кучета:
„Хранене на малкото кученце“
„Хранене на възрастното куче“
„За странните апетити на кучето и яденето от земята“