Кратка история и особености на френската кухня – от „Ресторанти Варна“

19
Добави коментар
restorantiv
restorantiv

Ресторанти Варна реши да Ви запознае отблизо с особеностите на френската кухня, нейните най-ярки представители и приносът й към световната кулинария. Но първо, да се върнем малко назад във времето и да видим как френската кухня е достигнала днешната си популярност и изтънченост…

Италианците, френската кухня и фамилия Медичи…

Може да Ви прозвучи изненадващо, но Ресторанти Варна Ви информира, че именно италианците са тези, които имат най-голямо влияние върху френската кухня по няколко причини. 

Още през XV век в Ренесансова Европа храната започва да се превръща в значима част от живота на хората, далеч от обикновено средство за засищане на глада. През този период изкуството, литературата и образованието процъфтяват. Развива се и интереса към първокласните храни и напитки.  Заможните италианци във Флоренция постепенно започват да издигат храната на по-високо ниво, като използват пресни продукти и създават удивителни за онова време ястия, като лазаня, супи, десерти. Те научават и начините за съхранение на свежа храна, за да запазят вкуса й за по-дълго.  Започват да използват съставки като трюфели, чесън и гъби в своите ястия.

Всички тези оригинални идеи и новости си проправят път до Франция, благодарение на известната фамилия Медичи. През ХVI век флорентинската принцеса Катерина Медичи се омъжва за френския крал Анри II и така пренася кулинарните идеи на своите сънародници във френския кралски двор. По-късно друга италианска принцеса от същия род се омъжва за френски крал и рецептите продължават да преминават границата на Италия с Франция. В резултат на това храненето във Франция става все по-значима част от живота на хората. Подобно на италианците, французите обичат да подреждат своите трапези с фин порцелан, изделия от стъкло, сребърни прибори.  Така постепенно, както казва един критик, храненето се превръща в „театър“ във Франция и става основен момент от френската култура и общество.

Френската готварска библия

Ресторанти Варна съобщава, че през 1652 г. се появява първата френска готварска книга „Le Cuisiner Franсois“, написана от популярния готвач La Varenne.

Тази книга показва как френската кухня се е превърнала в жизненоважна част от готвенето и храненето в Европа. Книгата описва много нови методи за приготвяне на храната, като например добавянето на смес от брашно и масло за сгъстяване на супи и сосове. Преди това французите, както и другите народи, просто слагали хляб в супата, за да се сгъсти. Ресторанти Варна държи да отбележи, че промени като тези ще направят в последствие френската кухня най-важна в Европа, а след това и една от най-значимите в световен мащаб.

Храната като наслада и празник

Храненето и приготвянето на храната са се превърнали в ритуал за Франция. Едно френско правило, което Ресторант Варна напълно подкрепя е, че яденето е, за да му се насладиш и да го споделиш. Храната трябва да бъде приятна за небцето, но и за окото. Затова начинът на сервиране на храната е изключително важен за френската кухня. 

Да не забравяме и виното… 

За да е налице истински празник, Ресторанти Варна припомня, че виното е съществена част от храненето във Франция. Според изтънчената френска кухня виното трябва да съответства на ястието, с което се сервира. Леко шампанско може да подобри вкуса на първото блюдо, сухо бяло вино се комбинира със супа, а силно червено вино – с основното ястие. Леко, сладко десертно вино се сервира с десерта или с плато от сирена. След всичко това, Ресторанти Варна може само да добави, че французите са майстори на комбинирането на ястия с вино и това е неизменна част от храненето им.

Предполагаме, че вече усещате вкуса и аромата на френските ястия и вина…
Затова Ресторанти Варна препоръчва да разгледате нашия списък с ресторанти, предлагащи гурме или интернационална кухня и да си устроите истински френски празник във Варна! Bon appetit!