БЪЛГАРИЯ – 5 МЕСТА, КОИТО ТРЯБВА ДА ПОСЕТИТЕ

1
Добави коментар
velina.yuseinova
velina.yuseinova

Знаете, че страната ни е богата не само с красивата си природа, но и с вековната си история. В различни краища на България са разпръснати паметници, музеи, и други забележителности, които разказват историята на страната ни още от древността. В този ред на мисли, всеки който се чувства българин трябва да посети тези места. Тук ще направим списък на пет от тях, които непременно трябва да бъдат видени.

1. Перперикон

Това е археологически комплекс, който се намира в източната част на Родопите, и датира съществуването си от преди 8 000 години. Перперикон е бил свещен град, столица и крепост, по време на траките. По късно е обитаван от готи, римляни, византийци и българи. Намира се на 15 км от Кърджали, в посока североизток.

2.Арбанаси

Арбанаси е село, намиращо се на североизток от Велико Търново, на разстояние от около 5 км. Селото съществува още от времето на Втората българска държава, и болярите от тогавашната столица Търново, са го използвали като лятна резиденция. Легенда разказва, че търновските царе са секли монети тук. Днес, Арбанаси е архитектурно-музеен резерват, и предпочитана дестинация от българи и чужденци.

3. Плевенската Панорама

„Плевенска епопея 1877 г.” е по-известна сред хората като плевенската панорама, или просто панорамата. Панорамата представлява музей, който е открит през 1977 година. Намира се в град Плевен, в района на Скобелевия парк, в непосредствена близост до редута Кованлък. От покрива на музея, до където се стига с асансьор, посетителите могат да видят редутите Исса ага и Кованлък, Гривишките и Радишевските възвишения, Костницата в Скобелевия парк, и Мъртвата долина.

4.Асенова крепост

Асеновата крепост се намира на около 2 км от Асеновград, и представлява средновековна крепост, която датира още от времето на траките. Името й идва от цар Иван Асен ІІ, който е направил много поправки по нея, с цел крепостта да бъде заздравена. Изградена е върху скала, и към нея има музей.

5. Тракийската гробница

Долината на тракийските царе се намира в околностите на град Казанлък. Тук има огромно разнообразие от паметници на тракийската култура. Предполага се, че броят на съществуващите надгробни могили е над 1 500, но до момента са проучени само 300 от тях. Гробницата е открита съвсем случайно, през 1944 година, когато войници прокопавали противосамолетно убежище. Оригиналната гробница е затворена, но съвсем близо до нея, е изградена гробница-копие, която е отворена за посетители. И ако не сте от този край, а държите да посетите този паметник на тракийската култура, няма място за притеснение.

Както казах, Долината на тракийските царе се намира близо до Казанлък (дори някои я наричат Казанлъшката гробница), а около Казанлък има множество хотели в които може да отседнете. След като се полюбувате на древната тракийска култура, може да разпуснете и да отдъхнете в някой от уютните хотели около Казанлък. Във всеки един от тях ще бъдете посрещнати, настанени и обслужени качествено и любезно. И за да не чакате последния момент, и да си търсите хотел едва когато пристигнете на мястото, може още сега да потърсите повече информация за хотелите около Казанлък, да изберете и резервирате своите места. Така ще си осигурите една истинска почивка, а освен това ще научите нови неща за тракийската култура.