Идеи за градинска пътека

3
Добави коментар
artgarden.bg
artgarden.bg

Идеи за градинска пътека

Ако сте си поставили за цел да създадете дизайн за нова градинска пътека, имайте предвид, че това не винаги е лека задача.

Независимо дали планирате вашия ландшафтен дизайн от нулата или просто обновявате задния двор, има няколко неща, които е добре да съобразите, докато се ръководите от тенденциите или собственото си настроение при създаване на вашата градинска пътека.

Няма нищо по-добро от градинската пътека, която така добре може да придаде чар на градината, без значение каква е темата. То може да бъде нещо толкова просто като поредица от големи парчета камък, определени в рамките на откритата площ на многогодишна градина. Неправилната форма на камъните, заобиколени от цветни лехи, придава приятен акцент и характер на градината.

Камъкът несъмнено е един от най-добрите варианти, що се отнася до избор на материали. Разбира се, има и множество други популярни материали. Чакълените пътеки например предполагат чувство на непринуденост, но остатъците по подметките на обувките не са особено приятни. Тревните пътеки пък са приятни за окото, но се нуждаят от по-стабилна поддръжка и косене. От друга страна дървеният материал е подложен на гниене във времето. С правилно оформяне и монтаж, каменните пътеки са с нисък разход за поддръжка. Те спомагат за контрола на ерозията, задържат ниско праха и предоставят много издръжлива повърхност за ходене.

Преди да създадете вашата пътека е добре да решите дали тя ще има формален или непринуден вид. Ако желаете да постигнете по-официален вид, може да изберете тухлички, нарязани геометрични форми от камък, гранит или мрамор с характерни прави ръбове или равномерно нарязани криви. По-малко официален вид при  използването на тези материали може да се постигне чрез избор на парчета с неправилна форма.

Варианти за подредба има много: подобно на пъзел, може да формирате желаните от вас текстури, за да постигнете естествено изглеждаща пътека в градината. Ако зададете камъните далеч един от друг ще имате възможност да добавите между тях пълзящи растения, зеленика, мъх и други растения, издръжливи на стъпкване. Помислете за позициониране на растенията така, че по-ниските растения да граничат с краищата на пътеката, за да не се получи размиване на очертанията й.

Осветлението при вече готовата пътека е също фактор и акцент, който трябва да вземете под внимание, за да получите завършен градински елемент.

Разнообразието от материали и оформление за градинските пътеки е голямо. Събрахме за вас няколко идеи, за да улесним вашия избор и да ви доближим до мечтаната пътека.

Споделете статията и с Вашите приятели:

Tweet