Откриха лек за плешивостта

2
Добави коментар
tihomir555
tihomir555

Оплешивявате? Не се тревожете! Този проблем съвсем скоро може да остане само лош спомен, благодарение на група  учени, които са успели да „отгледат коса“ в лабораторни условия, пише на сайта си Би Би Си.

Екип от британски и американски учени са убедени, че са постигнала невероятен технически пробив в борбата с на косопада като са клонирали клетки, които съдържат „инструкции“ за отглеждане на нова коса.

В новото изследване, човешките клетки, които се отглеждат в лаборатория, могат да се реимплантират върху кожата, което позволява да се произведат космени фоликули и следователно растеж на коса.

„Този метод позволява да се развият голям брой фоликули и да се регенерират съществуващите като се използва папиларна дерма от стотици донори на коса. Ако методът ни работи при хора, това ще се яви възможност за възстановяване на косата при много повече пациенти, отколкото в момента“, заяви пред телевизия „ NBC News“ д-р Анджела Кристианио, професор по дерматология в Колумбийсккия университет в Ню Йорк, която е един от авторите на изследването.

Д-р Кристианио и колеги й взели клетки от основата на човешките космените фоликули – от седем различни донора и ги посадили върху кожата на лабораторни мишки. След няколко дни, клетките били обратно присадени върху човешката кожа. Трансплантациите били успешни в 5 от 7-те случая като косата започнала да расте след около 6 седмици.

Изследването, което бе публикувано в понеделник в онлайн изданието на Бюлетин на Националната академия на науките, все още е в начален етап, така че може да минат години, преди то да стигне до  широката общественост.

Съединени Американски Щати