Приют „разбива“ схема за разплод на кралски пудел?

1
Добави коментар
malkata_rusalka
malkata_rusalka

Миналата година на съпруга на Дарина Донева от Русе поставят тежката диагноза рак. Лекари и психолози посъветвали семейството да си вземе домашен любимец. Грижите и любовта по него да разсеят децата.

В края на май т.г. Доневи приемат мъжко кралско пуделче на име Клео. Месец по-късно към него се присъединяват още две – брат и сестра. Кученцата остават при тях временно, докато им се намерят семейства. Кралските пудели са родени в Пловдив. Тук за тях се е грижила д-р Ваня Стоянова.

На 16 октомври в 21.30 часа 16-годишната дъщеря на Дарина – Йоана, извежда  на разходка  любимците. Глутница кучета, които са постоянни обитатели на междублоковото пространство, се нахвърлят срещу тях с лай. Клео се отскубва от каишката и хуква да се спасява, гонен от уличните псета.

Майката и двете й дъщери започват акция по намирането на домашния любимец. След няколко часа търсене из квартала, те не успяват да открият Клео.

Съседи намират пуделчето на сутринта и подават сигнал в Общинския приют в Русе. Служителите прибират палето в четвъртък около обяд. Веднага на следващия ден, на 18 октомври, то е кастрирано.

Затова, че се домашният любимец се намира в приюта, Дарина разбира в петък вечерта. Тя отива на място, но достъпът по това време е невъзможен – работното време е до 17.30 ч. На портала  вижда телефон за връзка. От другата страна на слушалката й отговоря управителката на приюта – Жени Попова. Дарина не успява да получи информация за това дали в четвъртък е прието куче по описанието, което тя дава. Поповя я съветва да се върне в организацията в събота след 9 сутринта.

На 19 октомври русенката отново се връща в приюта. Дежурният зоотехник не иска да разговаря с нея. Той я моли да напусне територията на организацията.

„Опитах да говоря с управителката, но на телефона никой не отговаряше – през целия ден в събота и в неделя също.”, разказа за Plovdivutre.bg Дарина.

В понеделник  в приюта отива дъщеря й Йоана, за да прибере Клео. От там отказват да й го дадат, защото е непълнолетна. Отпращат и човека, с когото е била- семеен приятел, пълнолетен. Йоана обаче успява да зърне Клео.

На 22 октомври Дарина отново отива в приюта, този път е уверена, че няма да й откажат да прибере палето. Но уви. На нея също й е отказано. Причината, която изтъкват е, че то няма микрочип и паспортът му не доказва, че тя е негов собственик. „Как звучи само, като че е кукла, а не жива душица.”, разказва Дарина през сълзи” Казаха ми, че мога, ако желая, да кандидатствам за неговото осиновяване и след като те, т.е. от приюта, преценят, че имам условия да отглеждам куче и съм подходяща за осиновител, биха могли да ми позволят да го взема.”, допълва тя.

Шефката на приюта каза за Plovdivutre.bg, че Клео не може да бъде върнат на семейството, защото няма задължителния за домашни любимци чип, който се поставя след навършване на 4-месечна възраст. На кучето му е приложена кастрация, следоперативния период трае 6-7 дни, до тогава то няма как да напусне обекта, в който пребивава. Друга причина е това, че „пуделът по документи не е имал собственик до сега”. Дарина не може да вземе животното, но ще има възможност да кандидатства за осиновяването му, ако отговаря на изискванията по процедурата, заяви Попова.

Управителката на приюта твърди, че Донева, освен трите кученца, отглежда и 5 котки в жилището си и ги използва за разплод. Информацията стигнала до нея от други русенци.

„Дарина Донева е пускала обяви за продаване, а не подаряване на кучетата. Дали бихме могли да й се доверим и да й поверим грижите за пудела?”, пита Попова.

„Няма как да се развъждат 6-месечни животни, още повече брат и сестра!”, контрира Дарина.

Клео все още е под опеката на Общинския приют в  Русе. Семейството ще кандидатства за неговото осиновяване.