Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро

14
Добави коментар
dkoleshev
dkoleshev

Изкачване на връх Ухуру, Килиманджаро
Връх Ухуру (5895 м) в планината Килиманджаро е най-високият връх в Африка и е един от Седемте върха. Килиманджаро се намира в Североизточна Танзания и е образуван от три изгаснали вулкана – Шира на запад с надморска височина 3962 м, Мавензи на изток с височина 5149 м и геоложки най-младият Кибо, който е разположен между тях и чийто най-висок връх е Ухуру.

Връх Ухуру, Килиманджаро

Обща информация:

Килиманджаро не е технически трудна планина като изкачването на върховете в Хималаите или Андите, но голямата надморска височина, ниските температури и често силните ветрове го правят трека до него труден и опасен. Аклиматиазацията е важна част от трека, тъй като дори и опитни трекери могат да получат височинна болест. Връх Ухуру се намира на такава височина, на която човек може да получи белодробен или мозъчен оток. Повечето трекери е нормално да получат дискомфорт, типично сърцебиене, хипотермия и главобол.

Към Mt Kilimanjaro водят шест официални трекинг маршрута: Marangu, Rongai, Lemosho, Shira, Umbwe и Machame.

Маршрута Marangu:

Това е определено най-лесният и вероятно най- популярния маршрут за изкачване на Mount Kilimanjaro. Той често е наричан маршрута Кока Кола, защото по него трекерите могат да си закупят освежаващи напитки и лека храна на всяко спиране по пътя. Marangu може да бъде направен за 5 или 6 дни и както е при всички останали маршрути, тези трекери, които изберат по-дългият вариант имат по-голям шанс за успех. Продължителността на дневните преходи е около 5 часа и всяка вечер се спи в общи бунгала. На всички останали маршрути нощувките са в палатки.

Килиманджаро

Цени На човек при минимум 6 участника – 3279 лв.  2951 лв.

Максималния размер на групата е 10 души.

Цената включва
– Автобус от София до Истанбул и обратно;

– Трансфери с микробуси от летище Килиманджаро до входа на парка и обратно;

– Пермити за вход в националния парк;

– Танзанийска виза;

– Носачи и готвачи;

– 2 нощувки в хотел в Моши;

– 4 нощувки в хижи;

– По 3 хранения на ден по време на изкачването;

– Български водач. Цената не включва
– Самолетен билет от Истанбул до летище Килиманджаро и обратно;

– Личната екипировка (дрехи и обувки);

– Храната извън трека;

– Таксита в Истанбул;

– Бакшиши.

Връх Ухуру, Килиманджаро

Програма
1-2 ден: Моши

В зависимост от финансовите възможности на участниците пътуването може да бъде осъществено с директен полет от София до летище Килиманджаро за един ден или с полет от Истанбул, който ще отнеме повече време заради пътуването до турската столица. След като пристигнем на летището с микробус ще се придвижим до Моши, където ще пренощуваме в хотел.

3 ден: Хижа Mandara (2750 м) – 4/5 часа

Сутринта ще се придвижим с микробус до входа на Национален парк Килиманджаро Marangu Gate (1800 м). Първоначално пътеката минава през един селскостопански район, но след това навлиза в една изключително красива дъждовна гора.

4 ден: Хижа Horombo (3780 м) – 5/6 часа

Скоро след хижата ние ще напуснем дъждовната гора и ще започнем да се движим около основата на кратера Maundi преди да навлезем в хълмистата част. Хижа Horombo е съвкупност от хижи с двоен капацитет, тъй като тук спират да нощуват слизащите от върха трекери.

Маршрута Machame

5 ден: Хижа Kibo (4700 м) – 5/6 часа

Тук ще оставим хълмистата част от планината и ще навлезем в един район, който има доста пустинен изглед и който постепенно става все по-стръмен. Условията в тази част на планината започват да стават все по-екстремни, тъй като температурите през нощта падат под нулата, а дневните температури също не са много по-високи. Тази вечер ще си легнем доста по-рано (около 19 часа), тъй като ще трябва да тръгнем към полунощ за последната част от изкачването на върха.

6 ден: Връх Uhuru (5895 м) – 14/16 часа

Посреднощ ще тръгнем по една камениста пътека, която първо ще ни отведе до пещерата Hans Meyer и след това до Точката на Gillman. От тук до връх Ухуру ни остават още 2 часа по терен, който може да бъде и заснежен! Този ден ще бъде доста труден, тъй като комбинацията от голяма надморска височина и стръмната пътека ще окажат много силно влияние на по-слабо подготвените физически. Слизането до хижа Кибо ще ни отнеме няколко часа. В нея ще направим добра почивка и ще продължим надолу към хижа Horombo, където ще прекараме последната си нощ в планината.

7 ден: Моши

След една обилна закуска ще започнем слизането си до входа на парка. Тук ще ни чака микробуса, с който ще се придвижим до нашия хотел в Моши.

8-9 ден:

Трансфер до летище Килиманджаро и полет до България.

Който желае може да удължи престоя си в Танзания и да направи сафари в някои от най-големите животински паркове в Африка.

Най-добри месеци за провеждане
Юни, Юли, Август, Септември, Декември, Януари и Февруари Полезна информация Без дъх пред Килиманджаро Височинна болест Българи покориха Килиманджаро с благотворителна цел „Горещи скали“ в Кения Планинската (височинна) болест Как да се обличаме на слоеве за всеки сезон в планината Защо ни става студено в планината и запознаване с обличането на слоеве Как да си изберем водонепропускливо яке Как да изберем правилната обувка за планина Дестинация Килиманджаро