Женско оплешивяване – видове и причини

3
Добави коментар
skandalno
skandalno

Женско оплешивяване – видове и причини

Женската алопеция или оплешивяване засяга малък процент жени на възраст между 20 и 30 години, и 30 % от жените между 40 и 60 години.

Проблемът обаче не е неразрешим. За да предприемете правилно третиране, трябва да знаете от какъв тип алопеция страдате.

АНДРОГЕННА АЛОПЕЦИЯ ПРИ ЖЕНИТЕ – ЖЕНСКО ОПЛЕШИВЯВАНЕ

Основните причини за адрогенната алопеция са: генетична предразположеност, хормонални нарушения  и възрастта. Женското оплешивяване е различно от мъжкото. При жените косопада започва от централната линия на главата (пътя на косата), докато отстрани няма проблем. Процесът е постепенен. Първоначално, космите стават все по слаби, а в последствие се стига до сериозно разреждане.

В менопаузата проблемът се задълбочава заради ниските нива на естроген, като в някои случаи се стига до загуба на косата от централната линия.

Въпреки че в повечето случаи боядисването, прическите и козметиката причиняват косопад, това не важи за андрогенната алопеция. Може да третирате косата си по възможно най- подходящия начин и въпреки това да я губите.

Ако косопада или изтъняването на косата е съпроводено с невъзможност за зачеване, акне, смущения в менструацията или други, трябва да се изследват хормоните.

Други видове алопеция:

АЛОПЕЦИЯ АРЕАТА

Причините за появата й не са известни, но признаците са явни: поява на кръгове, които не са окосмени.

АЛОПЕЦИЯ ТОТАЛИС

Губите напълно цялата си коса.

ТЕЛОГЕНЕН ЕФЛУВИУМ

Това косопад причинен от хронични заболявания, стрес, треска или раждане.

23. октомври 2013 16:29:00 от Надя Колева

Категории: Косопад – Статии |
Етикети: алопеция, андрогенна алопеция, жени, коса, косопад, оплешивяване, телогенен ефлувиум |
Напишете Коментар