Как да изберем правилния инвертор за превозното си средство

1
Добави коментар
vps
vps

Използването на инвертори в превозните средства не е нова концепция – тя съществува от доста време. Употребата на мощността на преобразувател в автомобили, каравани, камиони, лодки и други се препоръчва и за всяко място, където има източник на DC енергия, която да бъде прехвърлена към каквито и да е битови уреди. Това от своя страна изисква използването на подходящ трансфертер, който променя електричеството на батерията (което е прав ток) в променливо (същото като това на стандартната преносна мрежа), което след това бива използвано за захранването на различни приложения като осветление, озвучителни тела, компютри, хладилници и др.

Важно е да се научите и да разберете различните фактори, които трябва да бъдат взети предвид при избора на инвертор за захранването за вашето превозно средство, така че да можете да се насладите на преобразувател с подходяща големина за вашите потреби. Тези фактори могат да са: величината на мощността, която ще ви трябва за устройството (или устройствата), които имате предвид да използвате, нивото на пика при изхода, както и формата на синусоидата на преобразувателя (истинска или модифицирана), за имате необходимата енергия за захранване.

Колкото и да са важни изброените по-горе фактори, които ще разгледате, най-важният от тях е натоварването, с което се очаква инверторът да се справя. Това главно условие ще ви помогне в избора на идеалния трансфертер. Все пак обхвата на натоварване на преобразувателя е в пряка връзка с общата мощност, която очаквате от него да предоставя. За да направите възможно най-конкретна преценка за това, е нужно да проверите консумацията на различните приспособления, които ще използвате към този инвертор. Данните за това най-често ще откриете на етикетите на гърба на въпросните устройства. Това ще ви помогне в изучаването на специфичните нужди, очаквани от трансфертера, и по този начин ще можете да изберете най-подходящия модел при покупка.

Също така е важно да се отбележи нивото на пика при изхода на инвертора, защото несъобразяването с това може да доведе до повреда на уредите, които искате да ползвате в рамките на вашето превозно средство. Типичен пример за това са вентилаторите, тъй като те биват произвеждани със способност за работа при ограничена величина на пика.

Изискването за входна мощност също е много важно условие, което бива поставяно при избора на инвертори. Това е ключов фактор, който трябва да се вземе предвид, тъй като при несъобразяване с него, потребителят може да стигне до загуба на гаранцията, която е получил към преобразувателя. Основните видове напрежение, за които се произвеждат трансфертерите са 12 и 24 волта, в зависимост от избора на приложение. Затова е изключително важно да направите идеалния избор, който е подходящ за устройството.

Ако се случи така, че използвате инвертора за по-дълго време, е важно да разберете, че акумулаторът, към който е включен, трябва да бъде зареждан постоянно, за да се избегне изтощаването му. В много от превозните средства това може да бъде постигнато чрез алтернатора вследствие на няколко часа шофиране.

Пазарът е пълен с разнообразни оферти за инвертори, така че ще имате достатъчно възможности за избор. Но винаги първо проучвайте с мисъл за конкретната нужда. Така ще вземете най-правилното информирано решение, от което имате потребност.

VN:F [1.9.22_1171]

Rating: 0.0/10 (0 votes cast)

VN:F [1.9.22_1171]

Facebook

Twitter

Google+

Pinterest