В саваната на Африка Яна Грудева спи с тапи в ушите, за да не чува хиените

3
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Денят е 8 юли, а навън вали като из ведро. За кратко се изсипва и градушка, а Яна Грудева трябва да излезе и да отиде на кастинг за ново предаване. „Сигурно ще ми върви по вода“, мисли си тя и бързо излиза от вкъщи. Малко преди това вече е говорила с Николай Йорданов – главния редактор на шоуто, който е обяснил за приключенско риалити и че то ще се снима в чужбина.

На прослушването са тя и още трима мъже. Сред тях е един от най-разпознаваемите репортери на Би Ти Ви – Антон Хекимян. Той и Яна трябва да изчетат текст за змии пред камери, като си представят, че зад тях наистина стои опасното влечуго. „Ако ме одобрите, ще скоча с бънджи“, казва Грудева на прослушването. Минават две седмици, идва трета и Яна започва да обмисля други две предложения, които е получила. Пак за водеща на тв предавания, макар толкова много да се иска да е лице на новото, което ще прави Би Ти Ви. Една сутрин взема телефона си и вижда съобщение, в което пише, че телевизията и изпълнителните продуценти от „Паприка латино“ искат тя и Антон Хекимян да са водещи на приключенското „Африка: звездите сигурно са полудели“ и тя трябва да каже дали е съгласна. „За секунда не се замислих“, усмихва се Грудева.

Тя има малко време за подготовка. Но пътешествията са най-голямото хоби, била е вече веднъж в Африка и знае какво може да очаква. Пие хапчета против малария, бие си ваксина против тетанус и на 15 август е на летището на път за Черния континент с целия екип и всички участници.

Когато пристигат, се настаняват в хотел и още в началото започват изпитанията. Но не само за участниците, а и за нея самата – тя трябва да изпълни обещанието, което е дала на прослушването. Така още на третия ден в Африка Яна и останалите от шоуто са на моста при водопада Виктория на границата между Замбия и Зимбабве. Тя знае, че ще скочи с бънджи от 111-метровата височина. Преди скока прави анонс за предаването, преоблича се и така не остава много време да се притесни. Овързват я през кръста, а когато наближава моментът за скока, казва: „Може ли да седна?“ „Гледах го след това и само се смея. Въобще не знам защо съм казала дали може да седна“, смее се Грудева. Човек до нея брои до 3 и Яна полита.

На водопада е и първата опасна среща с местно животно. Около българите са маймуни бабуини, които се боричкат помежду си. В един момент се насочват срещу Яна и искат да вземат обувките, които тя държи в ръцете си. „Успяхме да ги изгоним, след като бяха тръгнали срещу нас и съскаха“, разказва Яна.

Сред участниците, които се състезават, е и една от най-близките приятелки – моделът и актриса Диляна Попова. Но присъствието и на двете в „Африка“ не е уговорено – всяка разбира, че другата ще участва, малко преди да заминат. Двете се познават от години – когато и Диляна, и Яна са били модели на агенция „Ексграунд“. Затова всички колеги на Грудева зорко следят да не издаде нещо от сценария или от игрите на близката си приятелка в Африка.

Когато пристигат на Черния континент, българите спят в хотел. Няколко седмици по-късно се потапят в саваната. Пътуват с джипове, а първият им лагер е толкова добре скрит, че го търсят до 3 ч през нощта. Там не само участниците се изправят пред различни трудности, но и водещите Яна и Антон Хекимян. Те не водят от студио, а от пустошта, затова пред себе си нямат написан текст, а трябва да учат всичките си реплики наизуст. „Много се смяхме – ту аз объркам нещо, ту той“, разказва Яна. В саваната те живеят в същите условия като участниците – в палатки, без баня. Там лагерите на българите винаги са близо до вода, така че около тях е пълно с диви животни. Яна няма да забрави как хиени непрекъснато обикалят около огъня им, а и нерядко тършуват из лагера – крадат чаши с мляко, захар от тентата, под която се хранят хората от шоуто. Случва се и да ги подгони стадо слонове, докато пътуват с джипове. „Когато имат бебе до себе си, те стават много страшни. Разперват уши и тръгват срещу теб, а могат да развият скорост между 40 и 60 км/ч. Страшно си беше“, обяснява водещата.

Макар че е пътувала много по света, Грудева за първи път живее в палатка, а вечер, за да заспи, задължително си слага тапи в ушите. „Чуваш хиляди звуци – от птиците, хиените и въображението ти започва да работи. Когато се къпеше хипопотам, беше все едно, че има динозавър във водата“, смее се водещата.

За нея и хората от „Африка“ се грижат местни хора. Имат и жени, които им готвят и които българите наричат мами. Навръх 17 септември, когато е празникът на София и православната църква почита паметта на София, Вяра, Надежда и Любов, екипът решава да има ден на българската кухня. Яна е обещала да направи баница, затова става в 6 ч и започва да меси тесто. Когато е готова, слага баницата в голяма тава, която една от мамите поставя върху жарава. Отгоре слага нещо като корито, което също посипва с горещи въглени. Час и половина по-късно всички разбират колко вкусно нещо е българската баница.

Последните дни Яна и колегите са на върха на лукса – спят в бунгала. „Имахме стени, ток, прозорец, баня с течаща вода“, смее се Грудева. И малки бандити я будят всяка сутрин по едно и също време – бабуини, които гледат отражението си в прозореца и удрят по него, за да разберат какво виждат насреща. „Правеха големи пакости – хвърляха възглавници, чупеха фенери“, разказва водещата.

В Африка за разлика от участниците тя носи телефона си и може да го ползва. Но го прави рядко, защото в саваната няма обхват. За да се свърже с близките си, се катери по джипове, съвсем близо е до водата в оазиса, откъдето всеки момент може да изскочи някой крокодил. „Като се обаждах, казвах, че го правя с риск за живота си“, смее се Яна.

Обажда се най-често на майка си. Всъщност тя е причината пъпът на Яна да е хвърлен в телевизията. Когато се ражда, майка й запазва пъпчето на бебето си и го хвърля в русенския телевизионен център, където работи. Дали заради това, но Яна работи като тв водеща от 13-годишна в родния си град Русе.

Другият човек, на когото Яна се обажда, е приятелят й Боби. Двамата се познават отдавна и са приятели, но стават много по-близки преди година и няколко месеца. Оттогава са и неразделни. Заради него Яна помни датата 8 юли. Тогава е не само кастингът за „Африка“, но и неговият рожден ден. „Говорихме си, че каквото си пожелае, това ще се сбъдне.“ А Боби е първият човек, на когото казва, че са я викали за прослушване.

И ако допреди година Грудева пътешества с най-добрите си приятелки, сега повечето пътувания са с него. Двамата отиват на концерта на Роби Уилямс в Лондон, а след това и в Берлин на гости на Люси Дяковска. Там си купуват билети за концерта на една от любимите певици на Грудева – Лана дел Рей. Но Боби трябва да се върне същия ден в България по работа – той се занимава с телевизия и пиар. А Люси губи ключовете на колата си и остава да ги търси. Така че Яна вижда Лана дел Рей отблизо само с приятелката на Дяковска – Камелия.

Когато се прибира от Африка на 3 октомври, на летището я чакат майка й и Боби. Водещата е толкова уморена, че бърза да се прибере вкъщи. „Нямах търпение да имам стена и баня“, смее се тя. Но стои до малките часове на нощта и не може да спре да разказва за приключенията си пред най-близките си хора. Сега, когато Би Ти Ви излъчва шоуто от Африка, Яна има нови планове. Те не включват брак и деца, но пак са свързани с любимия човек. И хобито – много да пътува.

Пазарувай в MediaMall.bg – книги, музика, филми и абонаменти