Как да се справите с безсънието?

1
Добави коментар
Vasil1979
Vasil1979

Безсънието, независимо дали в тежка или лека форма, оставя трайни увреждания върху здравето на човек – както физически, така и психически. Ето някои полезни съвети и рецепти как да се справите с безсънието.

Съвети как да се справите с безсънието

Човек се нуждае от средно между 7 и 9 часа сън, за да се чувства физически и психически зареден с енергия. Но за такъв ефект се изисква състояние на пълен покой – сънят трябва да е дълбок, здрав, без събуждания през 1-2 часа, без улавяне на звуци и движения наоколо. В противен случай остава усещането за умора и изтощение в следствие на недоспиване.

Най-разпространеният съвет за справяне с безсънието е пиенето на топло мляко с мед преди лягане, защото се смята, че „еликсира“ успокоява и гони тревожността. Със същия ефект се ползва и билковата отвара от мента, глог и валериан, която през годините се е доказала като незаменимо „преспивателно“.

Пробвайте да прогоните безсънието с чайове – за предпочитане маточина, лайка, жълт кантарион, лимон. Топлата напитка ще ви предразположи, но имайте предвид, че трябва да ограничите приема на каквито и да са течности час преди лягане, защото в противен случай отделителната система ще ви буди често през нощта. По същата причина не се препоръчва и консумацията на по-солени ястия и продукти късно вечер. За сметка на това увеличете тези, които съдържат магнезий и калций, защото двата минерала помагат на тялото да се отпусне по време на сън.

Изпитан лек при безсъние е лавандулата. Ароматът има способността да гони стреса, затова се използва често при релаксиращи процедури и ароматерапия. Сложете до възглавницата торбичка със сухи листа от благоуханното растение или използвайте масло от лавандула, в което да потопите дървени пръчици. Те ще попият аромата и ще го разпръснат из спалнята.

И след като сте създали такава приятна атмосфера, помислете за половинката. Лекарите са установили, че сексът е едно от лекарствата при безсъние, защото по време на половия акт, човек отделя хормона окситоцин, който играя роля за добрия сън.

Здравият сън се нуждае и от инвестиции като удобен матрак, анатомична възглавница, памучно спално бельо – важното е тялото да се чувства комфортно, за да се отпусне. Стаята трябва да е тъмна, тиха, позволена е единствено успокояваща музика – класически произведения, звуци от природата, нежни балади и инструментали. В някои страни машината за звуци, която произвежда именно такива мелодии, е сред най-купуваните техники.

Не на последно място, за да се радвате на здрав сън, спазвайте някои правила: без телевизор в спалнята, без работа до късно преди лягане, без часовници около леглото. Според фън шуй спалнята не трябва да е разположена в ъгъла на стаята, защото там може да има застояла енергия.

Рецепти срещу безсъние:

Сутрин на гладно и вечер преди лягане пийте по 150мл топла вода, в която има разтворена 1с.л. акациев мед. Изпълнявайте рецептата в продължение на поне 3 седмици.

В хаванче стрийте 20-25 ситно нарязани листа от индрише и ги смесете с 250г мед. Разтворете 1с.л. от сместа в чай по избор и приемайте лекарството два пъти дневно в продължение на 2 седмици.

В купа смесвате 200г пшенични трици и няколко лъжици мед, докато се получи гъста, еднородна смес. Приемайте по 1с.л. от лекарството сутрин преди закуска и вечер преди сън.

1ч.л. иглички от ела се попарват с 150мл вряла вода. Оставяте за 5-10мин и след това прецеждате. Пийте отварата заедно с 1ч.л. липов мед всяка вечер преди лягане.

28.10.2013/ Христина Спасова