Как да подготвим автомобила си за зимата

2
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

Въпреки че у нас все още е актуално т.нар. „циганско лято“, температурите съвсем скоро ще паднат драстично и този факт неминуемо ще доведе до някои проблеми с автомобилите. Макар и много от нещата, които ще споделим с вас, да са широко известни на водачите, не е зле да си припомните някои съвети за това как да подготвим колата си за зимата.

 

* Първото и много важно условие е да бъдат сменени летните гуми със зимни(вижте актуални цени http://bit.ly/17bez51). Всеизвестен факт е, че когато температурите сутрин паднат под +5 градуса по Целзий, каучуковото покритие на летните гуми се втвърдява много повече от необходимото и гумата губи нужното сцепление.

 

* Ако усетите и най-малко затормозяване при палене на двигателя сутрин, задължително трябва да проверите изправността на вашия акумулатор и при нужда той да бъде дозареден или пък сменен с нов (http://bit.ly/17rjimV. В този ред на мисли е добре да имате в автомобила кабели, чрез които при нужда да вземете ток от друг автомобил.

 

* При изправен акумулатор и проблем със стартирането на мотора е добре да бъдат проверени запалителните свещи и кабелите им. Препоръчителната смяна на свещите е на 10 000 километра пробег.

 

* Обмазването на гумените уплътнения с глицеринов препарат ще ви спести доста дърпане на вратите. Смяната на течността за чистачки със зимна също е добре да бъде извършена сега.

 

* Не е зле още отсега да поставите вериги в багажника си.

 

* При минусови температури е препоръчително маслото в двигателя да е „по-тънко“. Най-удачните смазочни смеси за зимата са т.нар. синтетични масла.

 

* Добре е да проверите и изправността на спирачната система и по-конкретно наличието на достатъчно феродо по накладките още сега, защото в зимни условия предвид кишата и калта тази проверка е значително по-неприятна.

 

* Проверете качеството на охладителната течност. Стандартната пропорция на антифриза е 50 на 50, съответно етиленгликол и вода, но свойствата му най-лесно се проверяват като изтеглите част от него с медицинска спринцовка и впоследствие я поставите във фризера. Течността не трябва да замръзва.

 

Колко ще ви излезе подготовката на колата за предстоящата зима можете да проверите тук http://bit.ly/16g8WoW. Това са само част от по-важните зимни авто съвети, но неминуемо сме пропуснали някои от методите за подготовка на автомобила за зимата. Надяваме се да споделите вашия опит и наблюдения в коментарите и така да направите статията още по-полезна за колегите водачи.