10 малко известни факта за кучетата

43
Добави коментар
10te.bg
10te.bg

Публикувано от admin на 29.10.2013

Кучетата са бозайници, подвид на вълците, опитомен още от зората на човечеството. Макар и домашни любимци, те са стадни ловци със сложен набор от практики имащ връзка в определянето на позициите на всяко от кучетата в социалната йерархия. Използват различни пози, движения и други средства за невербална комуникация, които разкриват състоянието на ума. Тези сложни форми на социално познание и комуникация могат да се дължат на тяхната подвижност, игривост и способността да се вместят в човешките домакинствата и социално положение. Всичко това способства кучета да изградят уникална връзка с хората, въпреки че са потенциално опасни хищници на върха на хранителната верига.

Виж още: 10 малко известни факта за делфините 10 любопитни факта за котките

Едни от първите домашни животни – кучетата, се използват широко по целия свят и играят важна роля в ранните човешки селища. Смята се например, че заселването на Америка от хората би било невъзможно без използването на впрегатни кучета за пресичането на Беринговия проток. Благодарение на специфичните им природни особености (остър слух, чувствително обоняние), кучетата се използват и за много други цели, като лов, в пасищното животновъдство, за храна и защита, като домашни любимци. Днес броят на домашните кучета по света се оценява на 400 милиона. И въпреки че след толкова години съвместно съжителство, хората са убедени, че познават кучетата, истината съвсем не е такава. Ето 10 малко известни факта за кучетата.

1. Формата на муцуната на кучетата подсказват колко дълго ще живеят. Кучета с остри муцуни, които изглеждат по-скоро като вълци, обикновено живеят по-дълго. Кучета с плоски муцуни често имат по-кратък живот.

2. Най-популярните мъжки кучешки имена по са Макс и Джейк, а най-популярните женски – Маги и Моли.

3. Индианците Мбая от областта Гран Чако в Южна Америка вярвали, че хората са живеели под земята, докато кучетата не ги изровили оттам.

4. Древната религия зороастризъм включва в своите религиозни текстове раздел, озаглавен Зенд Авеста, посветен изцяло на грижата и отглеждането на кучетата.

5. Ако ви се струва, че кучето чете мислите ви, може би сте прави. От 1278 „телепатични“ експеримента, проведени в Русия, 696 са успешни – кучетата разбират някои команди, преди стопанинът им да ги е изговорил.

6. Когато се родят кученцата са слепи, глухи и беззъби.

7. Оставено дълго време без компания, кучето вие, защото е самотно. В природата обаче воят има съвсем друга цел – да събере глутницата, за да посрещнат заедно евентуална опасност.

8. Басенджи е единствената порода куче, което не лае. Именно те били любимци на някогашните египетски фараони. На всяка втора египетска фреска непременно има изображение на куче със стърчащи уши и опашка геврек – това е басенджи.

9. Пекенезът и японският хин били толкова почитани в Далечния изток, че са имали собствени слуги и били сред най-ценните дарове за царе и императори. В продължение на векове в китайските храмове пекенезът е бил обект на обожание.

10. Най-нелепите закони за кучета: В Полдинг, Охайо, има закон, който разрешава на полицаите да хапят кучета, за ги укротят. А във Вентура Каунти, Калифорния се забранява на кучетата и котките да правят секс без изрично разрешение.

Коментари

коментар(а)