10 събития през ноември 2013 г., които не трябва да пропускате

12
Добави коментар
Meloman.bg
Meloman.bg

Името на месеца произлиза от латинското Novem, а прабългарите го наричали Елнем. Старото му славянско име пък било Груден, тъй като по това време земята се сковава от студ и става на грудки (буци).

Харесай страницата ни във Facebook

В народния фолклор пък четиридесетте дни от Димитровден до Никулден се наричат „Сиромашко лято“. Ноември е късноесенен месец, в който обикновено пада първият сняг.

В началото му, синоптиците предвиждат времето да бъде слънчево, но в средата на първото десетдневие се очаква да превали дъжд. А дъждът ще понижи температурите. Месеца стартираме с Денят на народните будители. С него почитаме българските просветители, книжовници и будители на национален дух, стремеж към образование и книжовност.

Ако пътувате или сте от Тетевен или Котел, то знайте, че на 1 ноември двата града отбелязват своя градски празник. На втория ден от месеца тази година православните християни отбелязват Архангелова задушница, която е последната за годината.

На осми пък е Архангеловден, а традицията повелява стопанката на къщата да омеси „Рангелова пита“ или „колак“. Според народната митология Рангел е един от шестимата братя юнаци, които си разделили света. На него се паднала земята на мъртвите и от там в народната лексика той е наричан „Рангел – душевадник“.

На девети е Международен ден за борба срещу расизма, а на десети – деня на свободата на словото в България (ако не бъде отменен от правителството или народното събрание) и международен ден на младежта. Денят е исторически за страната ни, защото през 1989 г. на тази дата Ноемврийският пленум на ЦК на БКП приема оставката на Тодор Живков, а на страната ни се дава шанса да поеме по пътя на Демокрацията.

На единадесети отбелязваме деня на Света Мина, Виктор и Викентий. На тринадесети – Коледни заговезни, се коли кокошка, която се готви с кисело зеле, а за десерт се прави тиквеник.

На двадесет и първи е Денят на християнското семейство, а на двадесет и четвърти – Катерининден или Св. Великомъченица Екатерина. На двадесет и пети отбелязваме Международния ден срещу насилието над жени, а на двадесет и шести е Ден без покупки. В последния ден на месеца отбелязваме Андреевден, който в народния фолклор може да се срещне и като „Мечкинден“.

Сайтът „10-те най“ подреди 10 от най-интересните събития през месеца, които можете да посетите. Вижте ги тук >>.

Коментари

коментар(а)