Зъбни импланти | Импланти | implanti | AllDental.bg | Зъболекар в София Варна Пловдив Стара Загора Бургас

3
Добави коментар
iliyan.s.borisov
iliyan.s.borisov

Защо хората се нуждаят от зъбни импланти?

Поради някаква причина сте изгубили зъб в устата (счупен, изгнил или изваден) и вместо да поставите протези може да възстановите дефекта с имплант. Възможно е да се реконструират един, няколко съседни или всички зъби. Имплантиране може да се извърши и непосредствено, след изваждането на зъба (отнася се най-вече за предните зъби).

Импланта наподобява зъба с долна коренова част и горна част имитираща изпилен зъб.

Първа е консултацията със стоматолог – хирург, който внимателно ще планира, как ще се извърши процедурата. Правят се рентгенови снимки а дори в някои случаи компютърна томография. Специaлни 3D програми с изображения на черепа, челюстите и синусите, визуализират по-добре, къде точно да се поставят имплантите.

Ако имате високо кръвно или болно сърце е удачно да предупредите стоматолога. Ако сте пушач е добре да спрете цигарите 10 дни преди самата операция. Имплантирането е тежка интервенция по време на бременност, както за здравословното състояние на майката така и за психическото. При лечение на злокачествени заболявания е препоръчително имплантирането след края на терапията, защото организма е слаб.     Операция и етапи на поставяне:

Прави се местна упойка. През първата част на операцията, се поставя метален винт или острие от титан (биологично поносим, който се интегрира добре) в челюстта. Импланта наподобява зъба с долна коренова част и горна, имитираща изпилен зъб. След операцията корена ще се интегрира в костта т. нар. процес на осеоинтеграция. Операцията трае максимум около 40 – 50 минути и не е болезнена понеже сте под упойка. Ако са фронтални (предни зъби) е удачно да ви поставят временнен мост. След операцията е важно да не пушите, да не гризете разни предмети. Вашия стоматолог ще ви предупреди, дали да миете оперирания участък с четка или само да изплакнете с антибактериална течност за уста. Ще ви предпише болкоуспокояващи и антибиотик. След 7 – 10 дни се махат конците.

4 – 6 месеца по-късно е втората операция. След като имплантите са прикрепени към костта, стоматолога ще направи малък разрез във венеца и ще отстрани защитния винт на импланта като го замени с метална капачка (надстройка). Върху нея в зъботехническата лаборатория, ще бъде изработена коронка, мост или протеза. Целта й е да задържи коронката имитираща естествения зъб.

Винаги има възможност импланта да не се интегрира в костта. Ако това се случи, има вариант да ги махнете или замените с по-широки дори да се отсранят до зарастването или пълното излекуване на челюстта. След време може да се опита отново да се постави имплант.

Една, две седмици по-късно се поставя и коронката, моста или протезата.

Много е важен избора на стоматолог при поставянето на имплант, защото съществува реален риск от инфекция или засягане на нерв при поставянето.

Резултатите могат да бъдат впечатляващи. Естетиката, функцията и говора ще бъдат идеално възстановени.

Какви грижи да полагаме за имплантите?

Препоръчително е да почиставаме леко, без натиск, със средно (medium) твърда четка, след всяко хранене или както обикновенно сутрин и вечер. Използвайте и конец за зъби (на пазара има специални конци за импланти). Внимателно с кръгови движения почистете венците, зъбите и конструкцията над импланта. С антибактериален разтвор се правят промивки – жабуркайте старателно за около 1 минута. Не използвайте клечки за зъби, не бъркайте с метални или други инструменти около импланта. Ако изпитате и най–малко дискомфорт, кървене или разклащане около импланта, веднага се свържете с вашия стоматолог! След операцията много важни са редовните посещения при стоматолог на 4 – 6 месеца. За успеха на поставените импланти е изключително важно е да се спазват изброените правила, за да се избегнат възпаления. Ако такива настъпят може да се наложи прием на антибиотик, а ако се задълбочи възпалението, костта би могла да се стопи. В този случай е необходимо допълнително вкостяване около импланта.

 

Ето, как изглежда импланта, в костта

преди поставянето на коронката

 

 

Предимства на имплантите:

Може да се използват над 20 години. Удобни са, защото са стабилно разположени във венеца, без да се чупят и падат. Дъвчете и се храните много добре. И разбира се добро самочувствие.

 

Кой стоматолог да избера, за да ми постави импланти?

Задавайте въпроси, информирайте се независимо колко глупави въпроси ви идват в главата – всичко е от значение, когато става на въпрос за вашето здраве! Много е важно специалиста извършващ процедурата да бъде с опит. Консултирайте се първо с вашия стоматолог, и ако той разбира се не поставя импланти нека ви консултира и насочи при специалист. Ето няколко съвета:

 

Специалиста, който изберете да ви е препоръчан – прочетете нашия форум, ще научите много подробности и мнения  от други пациенти с вашите проблеми. Консултирайте се с двама или трима специалисти. Когато изберете стоматолог, помолете го за снимков материал на други пациенти, за да придобиете повече информация за крайните резултати. Интересувайте се подробно, какво ще ви имплантират и дали има сертификат за него.

Каква е цената на имплантите?

През първото ви посещение още, ще ви предложат варианти и цени за цялостното лечение. Цената се определя от вида и броя на имплантите, от хирургичните процедури (и дали се налага допълнителни костни присадки), труда на доктора и от броя и вида на протезната конструкция върху имплантите.   Импланти или протези?

Имплантите се интегрират в устата, без да се свалят. Не се ‘’движат’’ а са здраво фиксирани. При поставянето на мост или частична протеза, зъбите и венците, които ги ‘’носят’’ могат да се увредят. При имплантите това не съществува, защото и те като естествените зъби са на местата си. Не се изпиляват съседните зъби, както в случаите когато поставяме мост. Единствения минус за импланите е цената, понеже стойността им е пъти по–висока от тази на протезите.   На каква възраст се поставят имплантите?

Долна възрастова граница е 14 – 16, а горна граница няма. Всеки който пожелае може да си направи тази процедура.

Ако имате бруксизъм?

Има вероятност ако имате такъв проблем налягането, което се предава по време на дъвкателния акт върху костта, да я разруши. Костта около имланта може да го отхвърли затова е добре преди постяването му, бруксизма да се лекува.