Кратка история на слънчевите очила

1
Добави коментар
Tzvetomir-Ceco
Tzvetomir-Ceco

Слънчевите очила са наистина един от най-любимите ни аксесоари. Този стилен акцент вече се е наложил като необходимост, а не толкова като модна приумица. Ние пък сме им благодарни, че ни правят секси, мистериозни и елегантни през цялата година.

Замисляли ли сте се обаче колко развитие носят те в себе си? Статия в Newsweek разказва, че те всъщност са едно от най-важните изобретения за последните 2000 години.

Най-древното подобие на познатите ни днес слънчеви очила са наочниците, които инуитите са използвали, за да се защитят от заслепяващата ги дневна светлина в полярните ширини. Направени изцяло от моржова кост, приспособленията са имали съвсем мънички процепи за гледане, така че отразената в снега светлина да не заслепява притежателя им.

Иновативните китайци още през 12 век са използвали доста модернизиран вариант на слънчевите очила, които са били снабдени с пластини от опушен кварц, за да не пропускат слънчевите лъчи.

В другия край на света и по-точно в любимата ни Италия, римският император Неро пък се е наслаждавал на гладиаторските битки посредством два полирани камъка.

В съвременния си вид слънчевите очила са създадени от английския оптик Джеймс Айскоф около 1752 г. Той въвежда сгъваемите рамки и оцветените стъкла и постига крайния резултат, който толкова обичаме днес.

Ако искате да научавате още интересни факти, станете част от Jenite.bg във Фейсбук! Разгледайте и няколко очарователни визии със слънчеви очила: