Блог за пътешественици

1
Добави коментар

Погановският манастир се намира съвсем близо до Калотина, на около 25км от границата, посока Пирот. Носи името на свети Йоан Богослов и е една много приятна дестинация за почивния ден (поне по мое мнение). Природата около него е направо уникална – това е едно от местата, което трябва задължително да се посети. Хубаво е да се направи през топлия сезон, за да може да се съчетае, така да се каже, полезното с приятното. До манастира има една наистина много добра кафана (кръчма). Честно да си призная първото посещение на Погановския манастир беше заради кръчмата – едни наши приятели ни я похвалиха. Но определено и манастирът си заслужава.
Пътят преминава през ГКПП – Калотина. Две неща трябва да не забравите преди да тръгнете – застраховка „Зелена карта“ за автомобила и червения международен паспорт. По принцип пускат и с лична карта, а веднъж не ми искаха и застраховката, но по-добре не рискувайте. Вземете си ги и двете, за да не се наложи да се връщате обратно. Минавайки границата сякаш се връщате в началото на развития социализъм. Пълно е с автомобили от 70-те години на миналия век – особено родното югославско производство „Застава“ – та. По-бедните селяни са още с волските каруци. В момента пътят е в строеж и от сръбска страна доста често се образува опашка от ТИР-ове и двупосочното движение се изнася само в едната лента. Съжалявам за лиричното отклонение, но бях длъжен да го направя. След преминаването на сръбска страна (дано да не попаднете на колоните от гастарбайтери, пътуващи от/към Турция през летния сезон, но това си е до късмет) се преминава транзит през Димитровград (Цариброд). Продължава се още малко и след около 5 км има отклонение за село Суково. След това вече се „гонят“ табелките за Погановски манастир. На път ще Ви бъде и Суковския манастир, който не е толкова стар и хубав като другия, но си заслужава да се разгледа за петнайсетина минути. Манастирът е женски и е под закрила на държавата. След него пътят продължава да криволичи покрай река Ерма и става много тесен. Има каменни тунели, през които е абсурдно да се разминат две коли или да мине например автобус.

Самият Погановски манастир е разположен близо до пътя, на брега на реката. Датира от 14 век. Преди да влезете в него, трябва да имате едно наум, че може да не Ви пуснат вътре, ако не сте подходящо облечени. Може да видите и този интересен надпис:

Но да се разходите из двора и да му се полюбувате отвън няма да имате никакви проблеми.

Интересен факт е, че повече от 40 години църквата е влизала в пределите на България и най-известната и икона (двустранната икона от Поганово) днес може да се види в криптата на храм – паметника св. Александър Невски. Имате възможност да запалите свещичка или да си купите нещо за спомен.
След като разгледате не пропускайте възможността да опитате сръбска скара в близката кръчма. Пред нея има широк паркинг, както и детска площадка. Имайте само впредвид, че заведението работи сезонно – от късна пролет до ранна есен. Тук, както и в манастира, се приемат всякакви пари – лева, евро, динари, така че не е необходимо да обменяте предварително, тъй като курсът е приемлив. Двама човека за около 20 лева може да преядете със скара, домашни пържени картофи, салата и бира. За храносмилане няма да е лошо да си направите разходка по поречието на реката и чак след това да поемете обратния път.

Може да посетите и близкия Пирот за един хубав пазар на плодове, зеленчуци или месо на много добри цени.