Да почетем делото на народните будители

12
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

О, будители народни,

цял низ светли имена,

чисти, сияйни благородни,

вий сте наш’те знамена

нам за вечни времена.

(Химн на народните будители текст и музика Добри Христов)

Честваме деня на народните будители. Това е един от най-важните празници за целия български народ. На тази дата си спомняме за предците ни – книжовници, революционери и хора, които са вярвали в националния дух и са се стремили към образование и книжовност. Спомняме си за тези, без които днес нямаше да сме същите, тези, които са се борили най-вече поколенията след тях да имат едно по-светло бъдеще. Нека си спомним за тях и ги почетем!

За първи път празникът на народните будители е отбелязан през 1909 г. на фестивал в Пловдив. Официалното му честване обаче започва няколко години по-късно. През 1922 г. министърът на Народното Просвещение Стоян Омарчевски, в правителството на Стамболийски, и по инициатива на група интелектуалци, внася предложение за обявяване на 1 ноември за ден на българските народни будители.

Така тази дата е определена за „празник на българските будители, ден за отдаване на почит към паметта на големите българи, далечни и близки строители на съвременна България“. Честването на празника продължава до 1945г.

Тогава денят на народните будители е отменен от комунистическата власт. Въпреки всичко много селища на България продължават да отбелязват празника неофициално.

След дълго прекъсване традицията за отдаване на чест на народните будители се възобновява на 28 октомври 1992г. Със Закона за допълнение на Кодекса на труда, първи ноември е официално е обявен за ден на народните будители и неприсъствен ден за всички учебни заведения в страната. Идеята за възстановяването му е на професор Петър Константинов, председател на Общонародното сдружение „МАТИ БОЛГАРИЯ“.

Нека на този общобългарски празник да си спомним за народни будители и да се опитаме да бъдем като тях. Нека Свети Паисий Хилендарски, Иван Вазов, Григорий Цамблак, Константин Костенечки, Владислав Граматик, Матей Граматик, Свети Иван Рилски, Неофит Бозвели, братята Димитър и Константин Миладинови, Георги Стойков Раковски, Васил Левски, Христо Ботев, Стефан Караджа, Хаджи Димитър, Любен Каравелов, Добри Чинтулов и много други да ни служат като светъл пример.

На този ден празнуват и журналистите. От 1991 г. Съюзът на учените в България отбелязва Деня на народните будители и като Ден на българската наука. С решение на Съюза на българските журналисти този ден става и Ден на българската журналистика.

iNews.bg

Към статията няма коментари. Напишете първия.