1/5 от българите никога не са получавали касова бележка за плодове и зеленчуци

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Една пета от българите никога не са получавали касова бележка при покупката на плодове и зеленчуци. Това показва анализ на Асоциацията на индустриалния капитал за 2012 г., оповестен неотдавна. През миналата година процентът на хората, които декларират, че не им е издавана касова бележка на пазара или в зеленчуковите магазини, е 18 на сто. Добрата новина, според анализа е, че процентът им намалява. При предходно изследване през 2010 г. той е бил около 33 на сто.

Рядко се получават касови бележки и при козметичните процедури, при покупките на цигари и алкохол. Най-рисковите групи стоки и услуги са едни и същи и при двата анализа, но все пак броят на неизправните търговци постепенно намалява. При шивашките и обущарски услуги, както и при автоуслугите търговците, които не са издавали касова бележка през 2010 г., са били 41%, докато през 2012 г. са отчетени „скромните“ 27.2 на сто. Издаването на касов бон често се пропуска и при счетоводните услуги или при посещението при лекаря. И тук има известно подобрение – ако през 2010 г. при почти 19% от тези услуги не са издавани касови бележки, през миналата година този процент е 14.4 на сто.

Липсата на фискален бон се обяснява не само с укриването на оборот, но и с липса интерес от страна на самите потребители, което ги прави съпричастни и дори толерантни към сивите практики, смятат експертите от асоциацията.

В опит да затегнат контрола и да повишат събираемостта на налозите данъчните тръгнаха „на лов“ за нарушения в цялата страна от началото на ноември. Ще се проверяват най-вече магазините на дребно, като в идните няколко седмици над 1000 обекта ще бъдат посетени от инспекторите. Целта е търговците, чиито обороти се различават значително от тези на колегите им в съседство, да бъдат проверени дали издават касови бележки и на какво се дължат разликите. Ревизиите в София започнаха още в петък, като само за няколко часа са били проверени над 40 обекта, отчетоха от НАП. Около 30 на сто от тях са били хванати, че не издават фискални бонове. Глобата в тези случаи е до 500 лв., а ако нарушението се превърне в системно, може да се стигне и до затваряне на търговския обект.

БГ ГЕНИЙ

Опитите за надхитряване на системата у нас не секват, макар търговските обекти вече да имат онлайн връзка с НАП, откъдето в реално време отчитат продажбите. В началото на годината данъчните се оплакаха от некоректни търговци, които издават фалшиви касови бележки. Само при няколко проверки в София инспекторите на приходната агенция изловиха 30 търговски обекта, които издават бонове ментета. Те представлявали бележки, на които с големи букви пишело „фискален бон“, над който обаче със ситен шрифт се мъдрел надписа „моля изисквайте“.