Идеи и съвети за малката баня

13
Добави коментар
GotinPich
GotinPich

Малката баня е често срещан проблем при обзавеждането и декора на жилището. Ето няколко полезни идеи и съвети как да се справите със скромните размери на малката баня.

Цветовете на малката баня

Цветовете на малката баня са поводи за дискусии сред интериорните дизайнери. Повечето са на мнение, че и тук важат правилата за обзавеждане и декор на малкото жилище, а именно – по-светли и неутрални тонове, за да изглежда помещението по-голямо. Допуска се единствено цветната палитра на пастелните тоново. Подходяща е също студената гама от цветове, която пасва напълно на предназначението на стаята. Ако искате да направите банята по-пъстра, подберете ярки акценти.

От друга страна, някои дизайнери съветват да бъдете дръзки и да експериментирате, като изберете по-наситени багри, вместо бледите им нюанси. Вместо небесносиньо заложете на кобалтово или тюркоазено, вместо пясъчно бежово изберете тъмно кафяво и го комбинирайте с бяло и наситено зелено.

Вижте също: Идеи и съвети за малката кухня

Интересни са и контрастните съчетания, които също будят спор. Едни смятат, че това е правилна стратегия, за да не изглежда банята безлична и обикновена. Други твърдят, че така оптически стеснявате помещението. Ние ви съветваме да направите компромисно решение и да комбинирате два пастелни цвята или да съчетаете два нюанса на един цвят.

Разбира се, винаги присъства и вариантът за баня, изцяло в бяло – така помещението ще изглежда по-светло и просторно.

Декор и обзавеждане на малката баня

При декора и обзавеждането на малката баня всичко се свежда до избора, който ще направите, защото възможности не липсват.

Ако сте на бойлер, помислете дали да не изберете хоризонтален вместо вертикален, за да си спечелите място в ъгъла. Именно ъгловите части на банята са вашето тайно оръжие срещу малката площ. Там може да монтирате етажерка или да позиционирате мивката, за да ви остане място в страни от нея. В ъгъла може да държите и кош за мръсно пране или чисти кърпи.

Вижте също: Идеи и съвети за малката трапезария

Тъй като размерите на малката баня не позволяват, по вероятно е да се лишите от мечтата за вана, в която да релаксирате. Повечето хора залагат на душ кабина, но дори тя в някои случаи може да направи помещението още по-тясно и клаустрофобично. Ако все пак сте се спрели на такъв вариант, дизайнерите съветват да отделите душ кабината от останалата част със стъклена „стена“, за да запазите банята видимо просторна. Най-удобният вариант обаче е използването на завеса за баня – участва като елемент в декора, помага за зонирането на помещението и винаги може да бъде прибрана, за да направи банята по-широка и свободна.

Вижте също: Идеи и съвети за малкия балкон

Хубаво е също да заложите на по-висока мивка, за да може да ползвате пространството под нея за съхранение на някои вещи. Вместо обаче да монтирате закрит шкаф отдолу, помислете за вариант, при който рафтовете остават открити, а вещите са прибрани в ратанови панери.

Малката баня не се нуждае от сериозна намеса в декора, защото всяко струпване на елементи води до стесняване на размерите й. Достатъчно е да подберете хавлии в подходящ цвят, да изберете атрактивна сапунерка, да съберете козметиката в кошница и да я поставите върху сгъваема табуретка в някой ъгъл на помещението. Купете закачалка за кърпи с оригинална или закачлива форма и харесайте пъстра завеса за банята. Белият цвят на тоалетния блок пък може да смените, като монтирате цветна дъска или залепите стикер.

За финал, закачете голямо огледало от вътрешната страна на вратата на банята, за да разширите оптически помещението. Ако банята ви е съвсем малка, съветваме ви да изберете плъзгаща врата, за да спестите място.

04.11.2013/ Христина Спасова