Останки от птицечовка-“Годзила“ откриха в Австралия

1
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Илюстрацията показва как вероятно е изглеждала птицечовката-гигант Obdurodon tharalkooschild. Автор: Peter Schouten

Учени идентифицираха изчезнал вид птицечовка-гигант в Австралия въз основа на фосилизиран зъб.

Животното, кръстено Obdurodon tharalkooschild, е живяло преди 5-15 милиона години и на дължина е достигало 1 метър, т.е. размерите му са били два пъти по-големи в сравнение с тези на съвременната птицечовка. 

Откритието на фосилизирания зъб е направено в района на Ривърслей, който е включен в списъка с места от световно културно и природно наследство на ЮНЕСКО. 

„Като всички други птицечовки и тази вероятно е била предимно живеещ във водата бозайник и е обитавала сладководни басейни и местата около тях в горите, покривали района на Ривърслей преди милиони години“, казва Ребека Пиан, която е направила откритието и е водещ автор на публикацията.

На базата на зъба и размера на животното учените смятат, че диетата му е включвала не само сладководни ракообразни, но и малки гръбначни.

Най-старите фосили от птицечовка са от скални образувания на 61 милиона години в Южна Америка. По-нови по своята датировката останки от тези животни са откривани в пустинята Симпсън в Австралия.

Но преди идентифицирането на зъба от Obdurodon tharalkooschild се е смятало, че с еволюцията си птицечовките са ставали по-малки, а зъбите им постепенно са изчезнали. Възрастен екземпляр на този вид в днешно време е напълно лишен от зъби. Именно от там произлиза и името Obdurodon, което в превод от гръцки значи траен/издръжлив зъб.

„Откритието на новия вид беше шок за нас, защото преди да го направим фосилните данни показваха, че еволюционното дърво на птицечовката е сравнително линейно“, казва д-р Майкъл Арчър, съавтор на публикацията. „Сега установяваме, че има неочаквани странични разклонения на това дърво, някои от които гигантски“, допълва той. (Източник: БТА, Society of Vertebrate Paleontology)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!