Телескопът „Хъбъл“ засне странен астероид с 6 опашки

21
Добави коментар
Nauteka.bg
Nauteka.bg

Странният астероид с 6 опашки заснет от „Хъбъл“. Снимка: NASA, ESA, D. Jewitt (University of California, Los Angeles), J. Agarwal (Max Planck Institute for Solar System Research), H. Weaver (Johns Hopkins University Applied Physics Laboratory), M. Mutchler (STScI), and S. Larson (University of Arizona)

Телескопът „Хъбъл“ откри астероид с 6 опашки в астероидния пояс между орбитите на Марс и Юпитер. Учените заявиха, че не са виждали подобно нещо в работата си досега. 

За разлика от всички други известни тела от този тип, които изглеждат като малки светещи точки, астероидът P/2013 P5 наподобява на градинска пръскачка. Струите, изхвърлян от него прах, са като кометни опашки и променят формата си с времето.

„Буквално бяхме втрещени, когато го видяхме“, казва Дейвид Джуит от екипа. „Още по-невероятно е, че структурата на опашките се промени само за 13 дни, докато продължаваше да изхвърля прах. Това също беше изненада за нас. Трудно е да се повярва, че наблюдаваме астероид“, допълва Джуит.

Странното космическо тяло изхвърля прах периодично от поне 5 месеца. Според астрономите е възможно скоростта на въртене на астероида да се е увеличила до такава степен, че повърхността му да е започнала да се разпада. Те не смятат, че сблъсък с друго тяло е причина за появата на опашките, защото не са наблюдавали голямо изхвърляне на прах в даден момент.

Астрономи работещи с телескопа Pan-STARRS в Хаваи първи обявили намирането на астероида. Той изглеждал като изключително мъгляв обект. Опашките обаче били открити, когато „Хъбъл“ заснел P/2013 P5 в по-голям детайл миналия месец. 

„В астрономията ако откриеш едно от нещо, си на път да откриеш още много като него. Това е невероятен обект и почти със сигурност първият от много, които ще открием“, казва Джуит. (Източник: БТА)

Последвай ни в социалните мрежи

Кликайки, ще ни помогнеш да продължим да пишем интересни новини. Благодарим!