5 важни факта за високото кръвно налягане

16
Добави коментар
dingo_was
dingo_was

Какво е кръвно налягане?

Артериалното кръвно налягане се поражда от налягането, упражнявано от кръвта върху артериалните стени. Сърцето  работи като помпа и с всяко туптене успява да повиши налягането в артериите. Артериалното кръвно налягане се вмества сред две стойности:  най-високата е наречена се нарича систолично кръвно налягане и се свързва със свиването на сърцето, което изпомва кръвта в артериите, а най-ниската стойност е диастоличното кръвно налягане и се отнася до налягането между две свивания.

Как се мери кръвното налягане?

Артериалното кръвно налягане се мери като се поставя надуваем маншет на ръката или на китката. Процесът  трябва да се извършва след поне пет минути почивка, докато седите или сте легнали. Налягането се определя от две стойности – систоличното и диастоличното кръвно налягане. За измерването му могат да послужат различни устройства – автоматичен апарат за мерене на кръвно, полуавтоматичен или пък механичен апарат.

Какво е високо кръвно налягане?

Някой пациент е с високо кръвно, ако стойностите му са 140/90 mmHg или повече, при измерване в покой и в лекарския кабинет. Тези две стойности кореспондират съответно 140 на систоличното, а 90 – на диастоличното кръвно налягане. При редовни измервания на кръвното това заболяване, което обикновено няма симптоми дълго време, може да бъде открито.

Какви са последиците от високото кръвно налягане?

В голяма част от случаите не е ясно на какво се дължи повишаването на кръвното. При някои пациенти то се свързва с нарушена функция на бъбреците. Има редица фактори, които могат да доведат до появата на високо кръвно налягане. Сред тях са генни особености, възраст, затлъстяване, прекомерна консумация на сол и пристрастеност към алкохола. Основната превантивна мярка е свързана с промяна в начина на живот. Сред основните дейности, които могат да помогнат са физически упражнения, ограничаване на консумацията на сол и на алкохол, сваляне на килограми.

Изключително високото артериално кръвно налягане  първоначално се отразява на кръвоносните съдове като удебелява стените им. Липсата на лечение може да причини сериозни поражения върху органи като сърце, бъбреци и мозък. Едни от най-често срещаните проблеми при високо кръвно налягане са свързани с бъбреците,  болезнено усещане в гръдния кош, парализа, загуба на говор, деменция.

Както става ясно, високото кръвно налягане е сериозно заболяване  при много хора по целия свят. За да се предотвратят трайни поражения, породени от него, е необходимо да следите често стойностите му. Някой апарат на популярна марка  определено ще Ви помогне в тази насока. Устройствата на Omron  биха били доста добър избор. Така ще сте информирани какви точно мерки са нужни, за да се преодолее проблема и съвместно с Вашия лекар ще намерите най-правилния подход за борба със заболяването.