Гулията (земен артишок или земна ябълка) лекува бъбреците!

1
Добави коментар
nadin9061
nadin9061

Земната ябълка (Helianthus tuberosus) е известна още като гулия, земен артишок и топинамбур. А в английския език се среща като йерусалимски артишок.

Тя прилича на картоф с израстъци като буци. Съдържа много витамини, минерали, като желязо, магнезий и калий. Земната ябълка е добър източник на инулин – полизахарид, който подхранва добрите бактерии в червата. Тъй като има качествата на разтворимите фибри, той не се разгражда в първите сегменти от храносмилателния ни тракт. Достига непокътнат до дебелото черво и там се превръща в идеален източник на храна за добрите бактерии (като бифидо бактерии и лактобацили). Така той се явява незаменим помощник при лечение на храносмилателния тракт, алергии, превенция от рак на дебелото черво, бъбречни проблеми и болести на пикочните пътища. Освен в земната ябълка доста добро количество инулин се съдържа и в корените на цикорията. В по-малки количества присъства и в кромид лук, праз, чесън, аспержи, глухарче и ехинацея. От нея се приготвя пюре, а също се използва в супи и яхнии.

Освен това излязоха съобщения, че български учени от Университета по хранителни технологии в Пловдив са създали добавка, която предпазва от рак на дебелото черво, като са извлекли вещества от земната ябълка.

От бабите си, обаче, знаем, че гулията прочиства бъбреците, лекува болести на пикочните пътища и премахва пясък в бъбреците. Трябва само да ядете сурови земни ябълки в продължение на 1 месец всеки ден. Дневната доза е, колкото средно голяма ябълка. Измивате, белите и хрупате.

Не е задължително да сте болен и да имате нужда от лечение, за да включите в хранителните си навици това вкусно кореноплодно!