Поставяне на ламинат – полезна информация

1
Добави коментар
parketilazur

Поставяне на ламинат – полезна информация

Ако сте решили да монтирате ламинат , добре е за знаете какви са изискванията към пода преди да се нареди ламинираният паркет и основните правила при поставянето на ламинат, первази и лайсни :
– Ламиниран паркет може да се реди върху всякакви твърди повърхности – циментова замазка, теракот, дюшаме или паркет, а също така и върху стар балатум или мокет, важното е подът да е равен. При денивелация на пода повече от 3мм., ламелите ламиниран паркет се огъват , а при големи неравности може и след време да се счупят. Тогава между тях може да се отворят фуги.Освен че ламината губи красив изглед, то при миене е възможно да влезе вода между ламелите и ламината да се надуе.
– При реденето на ламиниран паркет се оставя технологична фуга от около 1см. до стените и до други подови настилки, за да може паркета да се движи свободно при необходимост, например наличие на влага. При стените тази технологична фуга се скрива от первазите,а при преход между ламинат и друга подова настилка – от лайсна.
– Ако сте правили замазка, имайте в предвид че трябва да е добре изсъхнала преди да се нареди ламиниран паркет, иначе рискувате след време да се надуе.
– Уведомете майстора къде минават ВиК тръби и електро -инсталацията , за да не се пробият с бормашината.
-При покупка на ламиниран паркет имайте в предвид че в зависимост от размерите и особенностите на помещението трябва да се предвиди фира (от 1 до 3кв.м.).Когато помещението е с дъгообразни стени или с много неправилна форма ,трябва да се предвиди покупка на ламиниран паркет с 10% повече от квадратурата.
И най- накрая, но не и на последно по важност място – качествения монтаж както на ламината, така и на первазите е един от основните фактори за добрият естетически вид както и безпроблемно и дълготрайно ползване на ламинирания паркет.