Плодове и зеленчуци с разхлабително действие

3
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

От незапомнени времена в хранителния режим на хората важно място заемат плодовете и зеленчуците. Освен че са вкусна храна, те имат редица полезни за нас качества. Дори могат да бъдат използвани като лекарства.

Да живеем здравословно означава активно да използваме това, което ни дава природата. Редица плодове и зеленчуци имат разхлабително действие.

От плодовете това са: тиква, круша, сини сливи, пъпеш, киви, сушени кайсии, смокини, грозде, папая, гуава, манго, портокал, фурми, диня, череши, праскови, къпини, черница. От зеленчуците това са домати, зелето, краставиците, цвеклото, спанакът, марулите, лукът, карфиолът, ряпата, маслините и репичките.

Главният физиологичен дразнител на чревната стена е целулозата, която се съдържа в тези плодове и зеленчуци. Тя не бива да се счита само за обикновен механичен дразнител на чревната стена.

Под въздействие на нормалните чревни бактерии целулозата претърпява процеси на разграждане в дебелите черва. Продуктите от това разграждане стават мощен възбудител на чревната перисталтика.

Разбира се, не е достатъчно само да се внася в организма определено количество целулоза. Необходими са също така и нормални условия за нейното разграждане. Поради това за нормалната дейност на червата трябва ежедневно да се консумира определено количество целулоза от плодовете и зеленчуците.

Заедно с тази целулоза до дебелото черво трябва да достигне и известно количество вода. Без нея е невъзможно да се извършват нормалните храносмилателни процеси.

Известно е, че в червата се извършват главно процеси на ферментация, която протича в кисела среда. Поради това за стимулиране на чревната перисталтика трябва да се създадат три условия: наличие на целулоза, достатъчно вода и кисела реакция.

За снабдяването с целулоза най-подходящи са посочените плодовете и зеленчуци, както поради съдържанието на целулоза, която е лесносмилаема, така и поради богатството на плодови киселини.

Те благоприятстват киселата среда в червата. От друга страна най-добрите снабдители на вода и смилаема целулоза са отново пресните плодове и зеленчуци. В тях водата е включена в целулозата и по този начин напълно достига до дебелото черво.

Освен това, богатото съдържание на витамини в плодовете и зеленчуците влияе благотворно на целия организъм, най-вече на храносмилателните процеси.