Историческите забележителности на Варшава – тема за Полша – Idi.bg

16
Добави коментар
tao
tao

Варшава е впечатляващ град с богата история и много туристически атракции. От осеяните със забележителности паркове до интересните музеи и дворци – възможностите са наистина необятни. И тъй като има толкова много неща да се видят, е добре да планирате внимателно времето си и да набележите предварително туристическите обекти, които ще посетите. Вижте нашите предложения.

Парк Лаженки

Избягайте от шума и страса на големия град в парк Лаженки. Паркът е създаден през 1918 година и е най-големият парк във Варшава. В своите 188 акра паркът предлага изобилие от зелени площи, езера, реки, пътеки, както и много исторически паметници. В парка също така се намира дворецът Лаженки, още исвестен като Дворецът на водата, който е построен през 17-ти век и включва няколко различни архитектурни стила. Други обекти, които си струва да посетите са Бялата вила с градината, Караулното помещение, Римският театър, Храмът на Диана и т.н.

Квартал Прага

Разположен на река Висла, квартал Прага е бил независим град до 18-ти век, когата става част от Варшава. Въпреки че в миналото районът се е славел като средище на престъпници, днес посетителите спокойно могат да се разхождат по улиците на този развиващ се квартал, опознавайки миналото на Варшава. През 1794 г., по време на битката при Прага, руската армия опожарява до основи целия квартал. При пожара загиват около 20 000 поляци. През Втората световна война кварталът отнова се превръща в сцена на военни действия, но този път разрушенията не са толкова големи. Днес кварталът предлага голямо разнообразие от арт галерии, експериментални театри и ъндърграунд заведения и като цяло носи модерната арт атмосфера, характерна за квартали като Бруклин.

Старият град

Най-старата част на Варшава, датираща от 13-ти век, е и една от най-популярните атракции на града. Въпреки че е разрушен от германските войници по време на Втората световна война, Старият град е възстановен през 1950 г. в ренесансов стил и днес е в Списъка на световното наследство на ЮНЕСКО. В центъра на Стария град се намира старият градски пазар. Тук в миналото са се събирали всички търговци, провеждали са се различни панаири и са били извършвани екзекуции.

Дворец Виланов

Построен през 17-ти век, дворецът Виланов някога е бил лятна резиденция на полската кралска фамилия. Днес дворецът е една от топ атракциите на Варшава – музей в който може да видите вещи, някога принадлежали на кралски особи, и да влезете в помещенията, където се живели. Насладете се на прекрасната барокова архитектура, вижте статуята на смирената Дева Мария в параклиса, и се разходете из цветната градина на двореца.

Музеят на Варшавското въстание

Това безспорно е една от най-големите забележителности на Варшава, разкриваща интересни подробности свързани с Втората световна война. Разположен в бивша трамвайна станция, музеят включва много изложби със снимки, филми и други предмети свързани с Варшавското въстание от 1944 година, в което полската съпротива се опитва да освободи града от нацистката окупация. Въстанието завършва с разгром и градът бива унищожен от германците. Експонатите ще ви запознаят с трагичните събития от онези времена и ще оставят ярка следа в съзнанието и сърцето ви. 

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 927 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност