Как да се научим да общуваме по-добре

5
Добави коментар
astigaa
astigaa

Как да се научим да общуваме по-добре

АБВ на изкуството да четем мислите, емоциите и чувствата на другите

Умението да общуваме се отдава на някои много по-лесно, отколкото на други. Трети пък сякаш цял живот остават неспособни да разговарят пълноценно.
Според психолозите, независимо от природните дадености, всеки е способен да се научи по-добре да общува с останалите, като усъвършенства умението си да “разчита” техните мисли, емоции и чувства.

Узнайте повече за човека срещу себе си
Установено е, че за да разбираме добре своя събеседник, а и той/тя правилно да схваща нашите думи, на много хора им е необходим поне месец познанство. Според психолозите това става по два възможни начина:
Първо – след като видим реакциите на другия в различни ситуации, ние се научаваме по-правилно да интерпретираме неговите думи и действия.
Второ – с времето човек разбира повече за живота на другите и използва това знание, за да поставя техните думи и действия в правилния контекст.

Търсете подкрепа за своето мнение в миналото и в чуждия опит
Наблюденията на специалистите показват, че с течение на времето и натрупването на опит в общуването – собствен, а и от другите, човек се научава по-добре и по-бързо да се ориентира в това какво неговия събеседник иска да каже всъщност. Затова в разговорите си все по-често човек е склонен да използва изрази като “Звучи ми сякаш…” и “Струва ми се, че…”.

Обръщайте внимание на горната част на лицето на своя събеседник
Т.нар. от психологията социални емоции се проявяват по долната част на човешкото лице, докато първичните емоции “се изписват” по горната. Разбира се, това важи и за нашето собствено лице – то е своеобразен сонар – колкото повече сигнали подаваме, толкова повече може да очакваме в отговор.

Разговаряйте спокойно
В течение на един разговор хората се пригаждат към неговата скорост постепенно. Затова, ако успеете да не бързате прекалено и да давате възможност на себе си и събеседника си “да почива”, когато е време за пауза или всеки “да събере мислите си”, ще постигнете по-добро ниво на общуването….