Защо розовото езеро “Хилиър” в Австралия е розово?

14
Добави коментар
yurix
yurix

Хилиър е името на езеро, разположено на остров Мидъл, недалеч от южните брегове на Западна Австралия. Особено за него е това, че цветът на водата в него е розов. “И как така розов?” ще попитате вие. Отговорът и много интересни снимки на този природен феномен ще откриете в тази публикация. 

Отличителния цвят на водата се променя в резултат на зелени водорасли Dunaliella Salina, Halobacterium Halobacteria cutirubrum, които растат в солената кора на дъното на езерото и високата концентрация на рядък вид скарида. След като водата на езерото достига соленост по-голяма от тази на морската вода, температурата е достатъчно висока, а осветлението адекватно водораслите изброени по-горе започват да се натрупват червен пигмент от бета каротин. Розовата бактерия В интерес на истината Розовото езеро не е винаги с изкрящо розов цвят. Сред местните жители се носят легенди, че ако розовият цвят изчезне и не се възвърне на две подредни години , ще настъпи природна катастрофа, която ще доведе до много тежки за човечеството последици. За това, някои събират вълшебната течност в бутилки.

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея. Latest posts by Адриана (see all)

Категории: Австралия, Дестинации, Любопитно |

Аз съм Адриана – пътешественик, екскурзовод и мечтател. Обичам слънцето, непринудените хора, дългите разходки в планината, смеха, приключенията и усещането за свобода, което ми дават пътешествията. С други думи, живея за да пътувам и пътувам, за да живея.