Апартамент пъзел с площ 28 квадратни метра

13
Добави коментар
Dunavska
Dunavska

Апартамент пъзел с площ 28 квадратни метра

08.11.2013 г.

Когато попаднем на един толкова малък апартамент всички ставаме особено любопитни относно обзавеждането и интериорните решения, използвани в дизайна. В повечето случаи сме приятно изненадани от начина, по който дизайнерите са успели да изградят удобен и функционален интериор, въпреки липсата на пространство. Ето и този апартамент за пореден път показва, че е възможно да се изгради едно съвременно жилище на скромните 28 квадратни метра. Жилището се намира в Мадрид, Испания и е проектирано от Beriot Bernardini Arquitectos.

Една от най-характерните черти на апартамента е неговата структура, наподобяваща пъзел. Всъщност жилището се състои само от едно единствено помещение, но благодарение на тази си специфична структура, в него са съвместени всички необходими зони. Може би ще ви прозвучи леко преувеличено, но жилището разполага със спалня, дневна, трапезария, кухня, баня, килер, антре и дори стълбище. Всички тези зони са побрани на площ от 28 квадратни метра. Естествено, за да се изгради такъв функционален интериор на толкова малка площ са необходими доста креативност и иновативност, което си личи и от крайния резултат.

При подобни малки жилища е необходимо да се използва цялата площ и то по оптимален начин. В някои случаи дори се налага да се използва по два пъти, както е и при този апартамент, в който спалнята е изградена на втория етаж, ако изобщо това може да се нарече втори етаж. Самото помещение разбира се изобщо не прилича на традиционните спални, но пък, за сметка на това, успява да изпълни всичките й функции. Дори побира в себе си гардероб, шкаф, както и секция с рафтчета. Въпреки че се намира в едно общо пространство с другите зони, спалнята е относително уединена, заради разликата в нивото. Функционалното осветление също доста помага за дефинирането на отделните зони в жилището.

Всички останали помещения са на първото ниво, толкова близко едно до друго, че ако застанете в центъра на жилището ще ги видите всички, без да полагате много усилия.

Под спалната зона са изградени баня, малък килер и кухня. Кухненското оборудване е скрито зад бели вратички, и въпреки че е доста малка, кухнята е удобна и функционална. Точно до кухнята, малка маса за хранене с четири стола оформят зоната на трапезарията.

Останалото пространство от първия етаж се заема от дневната, обзаведена с мека мебел и холна масичка.

Апартаментът прилича на малка кутийка. Но не се лъжете от тясното пространство. Тук изобилства от различни шкафове, отделения и пространства за съхранение на вещи. Прекрасен пример за това е чудесното малко стълбище, което побира цял гардероб в себе си.

Източник: homedit.com
Посещения: 1360