Пет години по-късно

12
Добави коментар
StaysiMS69
StaysiMS69

След пет години финансова криза вече всяка илюзия би трябвало да се е изпарила – правилата са различни и това не е просто моментно явление. Времената, когато основната грижа около фирмените финанси беше как да се оптимизират, така че докарат един-два процентни пункта към маржовете, си заминаха безвъзвратно.  

Сега, когато достъпът дори до оборотни средства е изключително труден, бюджетирането, планирането на паричните потоци и управлението на вземанията стават все по-ключови и всяка грешка може да се окаже фатална за един иначе перспективен и жизнеспособен бизнес. И колкото и учебниците да казват, че в тези условия не трябва да спираш да инвестираш, ако виждаш нови възможности, това често изглежда невъзможно.

Всичко това ни подтикна в това издание да се фокусираме върху теми за управление на ликвидността, без обаче да загърбваме възможностите за по-дългосрочно финансиране чрез най-живата част от банковия пазар – кредитите по схемите на европейската инициатива JEREMIE. От този микс не всичко е достъпно или изгодно за всяка фирма – за някои инструменти вашият бизнес може да е прекалено малък, прекалено голям или пък в неподходящ сектор. Но някоя идея, подпомогната от добро и професионално консултиране, може да ви даде тласък и да ви помогне да реализирате отдавана отлагани заради кризата планове. И след пет години компанията ви да излезе по-силна – независимо дали кризата е свършила, или още продължава.