Нани-нани, бебе! | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и отглеждането на Вашето бебе.

8
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

Знам, че всички жени, още докато са бременни, изчитат много книги, които дават полезни съвети за отглеждането на бебето. Знам, че всяка бъдеща майка има списък с полезни намерения, които не винаги се сбъдват след раждането. Също така знам, че препоръката бебето възможно най-рано да бъде отделено да спи самостоятелно, особено за през нощта, не бива осъществена.

Обикновено причините за това са дълбоко вкоренени културологични предпоставки. Майките някак си не са спокойни, ако бебето не е при тях през нощта и не чуват плача му. Да не говорим, че ако има нощно хранене (още една препоръка която не се изпълнява) е по-лесно бебето да е на една ръка разстояние или направо в спалнята на родителите. Не ме разбирайте погрешно, аз не смятам, че всичко прочетено в дебелите книги трябва да се приложи на практика. Просто възникват някои съображения, които налагат още от първите дни да бебето да има обособено пространство, в което да спи. Например кошарка, легло или кошче.

Помислете сами – бебетата от самото начало много добре се ориентират и разбират, когато обстановката се сменя. Това, че лежат през по-голяма част от времето не означава, че не знаят къде се намират. Така детето ви много бързо започва да прави разлика между леглото на мама и татко и мястото, където спя аз. Веднъж, като се научат, че това е тяхното пространство за спане, тези процедури минават много по-спокойно и в приятна атмосфера. Бебетата знаят, че като са там е време за нощния сън и заспиват без напрежение. Освен това подобно приучване е добра основа за въвеждането на останалите части от един простичък и предсказуем за бебето режим. Което е в основата на една относително безпроблемна грижа за бебето.

Друго нещо, което за мен е много важно, е възстановяването на нормалните сексуални отношения между мама и татко след раждането на бебето. За всяка двойка това е индивидуален процес. Все пак е добре да имате предвид и нуждите на съпруга си. Липсата на нормални сексуални взаимоотношения би могла да попречи на нормалния ритъм на живот на едно семейство. Сами разбирате, че присъствието на бебе в стаята е най-малкото притеснително и не влияе отпускащо на голяма част от двойките. За напрегнатите и изнервени майки на малки бебета, особено кърмачета, да не говорим…

Явно е , че бебетата не могат да се върнат от там, от където са се появили. Особено ако не желаят или не могат да изпълнят нашите очаквания по отношение на самите тях. Животът, особено сексуалният, няма да стане какъвто е бил преди тяхната поява. Но е възможно да стане дори по-хубав.

 Всичко зависи от вас и вашия начин за направата на едно семейство – състоящ се от бебе (може не само едно), мама и татко!