Да преодолеем страха от раждането

19
Добави коментар
mayamishkova
mayamishkova

Автор: Ирина Димова

Психотерапевт

 

От хилядолетия насам човешкият живот започва с раждането. Бебетата порастват, на свой ред стават родители и така жизненият цикъл продължава до безкрай.

 

Раждането е най-естественият процес, който природата е създала и повратна точка в развитието на жената, решила да стане майка. От една страна, в паметта на нейното тяло са отразени вековна мъдрост и знание, как да участва и направлява този процес, а от друга – това преживяване е уникално за всяка жена, а нагласата  към него се оформя още преди събитието да се запечата в паметта като щастлив миг, или кошмарен спомен.

 

Четете още: Основни етапи при раждането

 

Страхът, съзнателно или не, винаги е съпътствал родилките наред с чувството на радост, щастие и трепетно очакване. Да се страхуваме е нещо нормално, то е свързано с много причини. Чували сме  митове и истории за „страховито” раждане. Вълнуват ни въпросите, дали ще родим здраво дете въпреки всички направени изследвания, дали нещо няма да се обърка в последния момент, ще устоим ли на болката, ще успеем ли да дадем всичко от себе си…

 

 

И все пак, да осъзнаем естествената си майчина тревога или да се оставим тя да ни завладее изцяло, са две различни състояния. Ако усетим, че притесненията вземат връх над здравия разум, това означава, че в този момент ни липсва доверие. Това, което увеличава страхът, е недоверието в собствените ни сили, а също и в хората, които ни помагат да дадем живот. Недоверието ражда страх и съмнение, доверието – любов, затова си струва животът да започне с нея.

 

Има много начини да намалим страха от раждането. Първата стъпка е още по време на бременността да се обърнем към вътрешното си Аз и да се запитаме: имаме ли вяра в това, че природата ни е подготвила за този момент? Как приемаме непознатите неща в живота си, оставяме ли се интуицията да ни води или се сковаваме пред мисълта за новото и неизвестното, което предстои? Съвременният човек често се стреми да контролира всичко, да направлява тайнствата на живота. Въпреки, че науката дава много възможности за това, раждането е онзи миг, в който е нужно да се доверим на вътрешното си знание, да преодолеем опасенията си, за да изпитаме радост и  да я предадем с първия дъх на бебето.

 

 

Един от начините да се справим със страха от неизвестното е да се подготвим отговорно за онова, което предстои. Всяка жена избира начините да го направи, за да е сигурна, че е получила необходимите знания. Днес има курсове за бременни, които запознават с всички етапи на раждането, с това как да разберем, че то започва, как се развиват контракциите, как се направлява дишането и още много полезни съвети за кърменето, и първите грижи за новороденото. Тази информация помага на жената да не се страхува, а да участва активно в процеса с цел да го улесни. Има специални техники, които помогнат на родилката да преодолее несигурността и да се отпусне – дишане, визуализация, насочване на мисълта в положителна посока, техники за релаксация, акупресура и др.  Би могла да практикува някои от тях предварително, за да усети ефекта им и да избере тези, които и допадат. 

 

Четете още: Как дишането помага по време на раждане?

 

Жената дарява живот, но той се появява с помощта на  хората, които я придружават в тайнството му. В този момент ролята на акушерката и лекарите е огромна, защото те поемат бебето в ръцете си, и помагат на родилката да се почувства уверена в своите способности да стане майка. Затова е много важно тя да  бъде посрещната с нужното внимание и грижа в родилното отделение, да бъде подкрепена емоционално в този период, който поставя началото на връзката и с бебето.

 

 

Жените имат различно отношение към раждането. Повечето от тях предпочитат да се запознаят предварително с екипа и мястото, където ще родят и прекарат първите дни с новороденото. Това създава у тях чувство на сигурност и намалява притесненията от предстоящия момент.

 

За да родим без страх, ние се нуждаем от подкрепата на партньора си, на семейството и приятелите, които се вълнуват от нашите преживявания и емоции. Особено важно е съпругът или най-близкият човек да ни разбира, да бъде истински, както до нас, така и до бебето, независимо дали сме предпочели да присъства на раждането или не. В първите часове майката понякога се чувства безпомощна и има нужда от нежност, споделяне и насърчаване, за да се справи с грижата и отговорността за един нов живот.

 

Четете още: Първите минути заедно

 

В приказките трите орисниците предсказват бъдещата съдба на новороденото. Нека не забравяме, че първите думи и отношение към него имат  голямо значение и могат да окажат влияние в по-нататъшния му път. Затова е добре да преодолеем страховете и предрасъдъците, да повярваме в себе си, за да позволим на живота да се сътвори чрез нас. Само тогава ще можем да изживеем раждането като прекрасно преживяване!

 

Снимки: omarroberthamilton, Amber B McN, Adrian Dreßler Foter.com