Разложките кукери надвиха Велико Търново за „Пазител на традициите“

1
Добави коментар
aspektiinfo
aspektiinfo

Прочутите кукерски фестивали „Сурва“ на Разлог надвиха Велико Търново в първия по рода си конкурс за селище – пазител на традициите. Новогодишният карнавал на пиринското градче стана фаворит на публиката в онлайн гласуването за Четвъртите годишни награди „Пазител на традициите“.

Призовете за личности и населени места, които съхраняват и развиват културното наследство, ще бъдат връчени на тържествена церемония този четвъртък (14 ноември) в аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия. Началото на събитието е от 19 часа, като там ще бъдат обявени както резултатите от онлайн гласуването, така и изборът на журито, съставено от предишни носители на наградите.

Големите изненади за гостите са Валя Балканска и трупата на Нешка Робева. Двете са носители на приза „Пазител на традициите“ за 2012 г.

По време на събитието Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите – 7 ще обяви кои са победителите в онлайн гласуването, както и изборът на журито в седемте категории, включени в надпреварата тази година. Сред номинираните в категория „Фолклор“ са Янка Рупкина, Христина Лютова и Иван Дяков, а за „Личност на годината“ – един от най-старите български нестинари, Михаил Георгиев, и директорът на ансамбъл „Българе“ Христо Димитров.