Д-р Николай Ботушанов: Диетата за диабетик се изготвя само от специалист

1
Добави коментар
OnlineGirl
OnlineGirl

Аз съм на 75 години и страдам от диабет втори тип. Изпитвам голямо затруднение, когато трябва да реша и да подготвя менюто си за деня и за седмицата. Моля вашите специалисти да ми помогнат и ако е възможно, да публикувате примерно меню, по което да се ръководя. Нямам проблеми със стомаха, нито страдам от високо кръвно налягане. Преди 3 години прекарах инсулт, оттогава не понасям свинско месо и колбаси. Помогнете ми. Убеден съм, че това ще бъде от полза за много хора. Предварително благодаря.
Петър Иванов Варна

На въпросите на нашия читател отговаря д-р Николай Ботушанов, ендокринолог, който от години консултира и лекува болни от диабет.

– Д-р Ботушанов, нашият читател моли да му предложим седмично меню, съобразено с болестта диабет втори тип. Вие като специалист какво ще му препоръчате?
– Първо, той би трябвало да се насочи към диетолог, който да му изготви конкретна диета. Ние, ендокринолозите и специалисти по болести на обмяната на веществата в организма, можем да обсъждаме общите принципи. Що се отнася до това коя храна с коя друга може да се замени, какво количество въглехидрати да съдържа определено ястие и т.н. – това най-добре може да го направи диетолог. Има си специалност “Медицинска диетология”. В западните университети я изучават, така че не бих могъл да бъда полезен на вашия читател конкретно в тази посока.

– Казвате, в западните университети има такава дисциплина. Защо у нас, в България не се въведе?
– Това е нещото, което много куца в България. Защото ние, от една страна, сме заети да овладяваме симптомите и обострянията на диабета, от друга страна – не сме достатъчно навътре с конкретиката на нещата, за да си позволим да подготвим конкретна диета на тези пациенти. И ако се намери някакъв специалист, който да се заеме с това, би било изключително полезно и за пациентите, и за нас, лекарите.

Ние засега работим по общите принципи – толкова килокалории на килограм тегло например и т.н. Такова разпределение можем
да посочим, но за съжаление ни липсва конкретика.

– Тогава да ви помоля да коментирате по принцип въпроса за лечебното хранене при диабетици.
– Общият принцип е да се избягва кристалната захар във всякакви форми – в газираните напитки, в компотите и т.н. Искам в тази връзка да изтъкна, че и медът също влиза в групата продукти, които не са полезни за диабетиците. Много хора се заблуждават в обратното.

– В тази връзка да ви попитам за фруктозата. И за нея се говори, че не увеличава кръвната захар. Така ли е?
– Фруктозата е калориен подсладител. В смисъл, тя се усвоява без участието на инсулина, но носи калории. И като се има предвид, че пациентите с диабет втори тип са с наднормено тегло, не би трябвало да наблягат на нея, напротив, по същия начин да я ограничават до определено, минимално количество.

Яна БОЯДЖИЕВА