Скопие тъне в исторически кич

2
Добави коментар
mignews
mignews

Столицата на Македания напомня на архитектурните имитации в Лас Вегас, пише „Шпигел“

„Въпреки че македонската икономика е в криза, правителството инвестира огромни суми в проект за престиж: преобразяване на столицата Скопие с бомбастични палати и златни статуи”, пише германското списание „Шпигел” в репортаж за проекта „Скопие 2014”.

Репортажът, който иронизира желанието на правителството да преобрази столицата с паметници, които тънат в кич, е допълнен с фотогалерия от 18 фотографии от репортера, специално изпратен в Скопие. В обясненията под снимките пише, че „художествената концепция на управляващата ВМРО-ДПМНЕ е най-мекоказано приятелски настроена към конете„Скопие има нов символ.

Паметник, висок около 30 метра, с цена 10,5 милиона евро. Паметникът на площад „Македония” в сърцето на града е също толкова автентичен, колкото и построеният „Канале гранде” в Лас Вегас”, пише репортерът Тил Майер. „Недалеч оттам позират други герои от бурната македонска история, но невинаги изработени добре. Преобразяването не е завършило.

На голям брой сгради може да се видят скелета – сградите получават нова глазура. Местните медии наричат това дипломатично „барок” или „неокласицизъм”. Критиците говорят за „исторически кич”, пише „Шпигел”.„Радикалното преобразяване е наречено от управляващата ВМРО-ДПМНЕ „Скопие 2014”.

Официално проектът, в който се включени нов театър, сгради на министерства и триумфална арка, струва 207 милиона евро. Според критиците това е невъзможно. Те смятат, че псевдобарокът струва двойно повечеГовори се и за големи злоупотреби и за нарушаване на закона при сключването на договорите за изработка на паметниците. С известна доза ирония списанието информира читателите си и за статуята на Прометей, която отначало била „разголена”, но по-късно била обута в гащи.